Till innehållet

Digitala lås

Du som fått beslut om trygghetstelefon (larm) eller hemtjänst, där personalen behöver en nyckel till din bostad, får ett så kallat digitalt lås monterat på din ytterdörr.

Frågor och svar

Det är en teknisk lösning som gör att personalen endast behöver en nyckel för att komma in hos samtliga brukare under sitt arbetspass.

Personalen får tillgång till nyckeln när de går på sitt pass och nyckeln är aktiv under en begränsad tid. Härryda kommun kvitterar fortfarande ut en vanlig nyckeln till brukarens bostad som extra säkerhet.

Alla som har trygghetstelefon (larm) eller hemtjänst (där Härryda kommun behöver ha en nyckel till brukarens bostad) får ett digitalt lås installerat på sin ytterdörr.

När du ansöker om trygghetstelefon får du samtidigt information om digitalt lås av handläggaren. När din insats beviljats blir du uppringd för bokning av installation. Vid installationen visar personalen hur trygghetstelefon och digitalt lås fungerar.

Observera att detta gäller samtliga brukare med trygghetstelefon men endast de brukare som har hemtjänst i Härryda kommuns regi.

Du kommer inte att märka någon skillnad - du öppnar och låser med din nyckel precis som vanligt. Det gäller även nycklar som eventuella anhöriga har.

Du kan känna dig trygg med att personalen alltid kan öppna och låsa din dörr när de besöker dig.

Framför allt för att det underlättar för personalen som kan åka direkt till brukaren och slipper hämta nycklar eller invänta kollegor. Det sparar mycket tid och minskar stress, samtidigt som tryggheten ökar för brukare och personal.

Att använda smarta, digitala lösningar är en del av utvecklingsarbetet inom socialtjänsten i Härryda kommun.
Digitalisering i Härryda kommun

Den variant som fungerar för de flesta ytterdörrar och portar kallas duolås. Då monteras en cylinderring på låset med ett extra hål för personalens digitala nyckel.

Bedömer montören att ett duolås inte fungerar installeras istället en så kallad nyckelgömma. Då placeras en fysisk nyckel till din bostad i en ”gömma” som vanligtvis monteras på din ytterdörr. Nyckelgömman är säker för inbrott och skadegörelse. Utöver den nyckel som kommer att finnas i nyckelgömman behåller Härryda kommun en vanlig nyckel som förvaras i kommunens lokaler som extra säkerhet.

Duolåset och nyckelgömman kan endast öppnas med personalens digitala nyckel. Båda varianterna är lika säkra.

Nej, monteringen och driften av det digitala låset bekostas helt av Härryda kommun.

Nej, det förändrar inte försäkringsskyddet.

Monteringen utförs av personal från Härryda kommun, som även tar bort låset om du skulle flytta. Själva låset och tekniken är upphandlad och leverantören heter Swedlock.
Swedlock AB Länk till annan webbplats.

Kontakt

Monica Wiberg, larmsamordnare

Karin Johansson, digitaliseringsledare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-11-22