Bostadsplanering
Planeringen av nya bostäder utgår från befolkningsprognoser men också från tillväxtprognoser och samhällsutvecklingen i resten av Göteborgsregionen. Programmet över behovet av nya bostäder och bostadsområden uppdateras varje år. Flest bostäder planeras i Landvetter och Mölnlycke.

Bildexempel från Bostadsförsörjningsprogram 2022-2026 med bostadsplanering på kortare sikt (gröna cirklar) och bostäder på längre sikt (blå cirklar) på platser i kommunen.
Produktionsplan för bostäder och verksamheter 2025–2029
Produktionsplan för bostäder och verksamheter 2025–2029 omfattar alla pågående detaljplaner samt kvarvarande byggrätter i antagna detaljplaner. Produktionsplanen utgör ett planeringsunderlag för politikens budgetarbete och kommunens befolkningsprognos. Produktionsplanen uppdateras årligen med pågående detaljplaner för bostad-och verksamhetsutbyggnad.
Produktionsplan 2025-2029 Pdf, 573 kB.
Riktlinjer för bostadsförsörjning
Varje kommun ska ha riktlinjer för hur man planerar för bostadsförsörjning. Syftet med planeringen är att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och blir genomförda.
Förvaltningen har tagit fram nya Riktlinjer för bostadsförsörjning i Härryda kommun 2024-2027.
Riktlinjer för bostadsförsörjning i Härryda kommun 2024-2027 Pdf, 717.1 kB.
Förslaget grundar sig på en analys av bostadsbeståndet och bostadsmarknaden i Härryda kommun och innehåller tre mål:
- Ett attraktivt Härryda för alla.
- Tryggt, trivsamt och hållbart.
- En kommun för livets alla faser.
Målen bygger på dimensionerna ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet.
Riktlinjerna för bostadsförsörjning omfattar kommunens förvaltning och bolag, näringsliv, kommuninvånare, grannkommuner, exploatörer och andra som vill bidra till att bygga och utveckla kommunen.
Bostads- och befolkningsanalys
Bostads- och befolkningsanalysen ger en tidig kunskap om kommunens bostadsbehov och var bostäder kan byggas. Analysen bygger på demografisk utveckling, marknadens förutsättningar men också på vilka bostadsbehov som inte blir uppfyllda på bostadsmarknaden i Härryda kommun.
Underlaget är bland annat statistik över bostadsbestånd, hushållens sammansättningar, flyttmönster och en prognos över befolkningsökningen. Uppgifterna hämtas nationellt, regionalt och från kommunen själv.
Några av slutsatserna i Härryda kommuns bostads- och befolkningsanalys är:
- en liten minskning av hushållens storlek till i snitt 2,5 personer per hushåll.
- ökande medelålder till nästan 40 år.
- ägande i villor och bostadsrätter dominerar men trenden går mot mer blandade boendeformer och fler mindre lägenheter.
- invånarnas boendeekonomi är mindre ansträngd än Västra Götalands överlag men två grupper identifieras ha sämre socioekonomiska förutsättningar: grupper med bland annat svagare ekonomi och högre ohälsotal finns dels i tätorter dels i landsbygd i östra delen av kommunen.
Bostads- och befolkningsanalys Härryda kommunPdf, 1.7 MB, öppnas i nytt fönster.
Bostads- och befolkningsanalysen togs fram hösten 2023 och är underlag till Riktlinjer för bostadsförsörjning.
Riktlinjer för exploateringsavtal
Riksdagen beslutat sommaren 2014 om ändringar i plan- och bygglagen (PBL) som bland annat innefattar riktlinjer om exploateringsavtal. De nya reglerna trädde i kraft år 2015 och gäller bland annat krav på att kommunen ska upprätta riktlinjer för exploateringsavtal som rör genomförande av detaljplaner, om kommunen avser att upprätta exploateringsavtal. Syftet är att öka transparensen för framtida exploatörer inför tecknande av exploateringsavtal.
Härryda kommun arbetar med exploatering av bostäder i enlighet med upprättat bostadsförsörjningsprogram, se länk ovan. Bostadsförsörjningsprogrammet redovisar de projekt som avses att byggstartas under den närmaste femårsperioden och därefter en utblick ytterligare fem-tio år fram i tiden. Osäkerheten i tid och plats ökar med åren. Härryda kommun arbetar i stor utsträckning med detaljplaneläggning av egen mark.
Exploateringsavtal tecknas med markägare i de fall kommunen själv inte äger större markområden som ska exploateras. Eftersom varje detaljplan och exploateringsavtal behandlar en specifik plats med sina unika förutsättningar är riktlinjerna övergripande och kommunen har rätt att frångå riktlinjerna i enskilda fall när det krävs för att genomföra en detaljplan på ett ändamålsenligt sätt. Riktlinjerna för Härryda kommun är antagna av kommunfullmäktige 2019-05-23.
Riktlinjer för exploateringsavtal Pdf, 172.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Markanvisning
En markanvisning innebär att en aktör ensam får rätt att under en viss tid förhandla med kommunen om exploatering och köp av ett visst område som ägs av kommunen. Syftet med markanvisning är att tydliggöra vilka villkor kommunen kommer att ställa på aktören i kommande förhandling om marköverlåtelse.
Om markanvisningen leder till att kommunen säljer området till aktören upprättas ett marköverlåtelseavtal som innebär att äganderätten går över till köparen.
Markanvisning
Mark och exploatering
031-724 61 00 (kontaktcenter)