Till innehållet

Biträde

För att arbeta som biträde inom vård och omsorg krävs varken utbildning eller erfarenhet, däremot är intresse och lämplighet viktigt. Du introduceras i jobbet och arbetsuppgifterna anpassas utifrån din erfarenhet och kunskapsnivå. För många är det här karriärresan börjar!

Waleid på promenad med en brukare.

Waleid på promenad med en brukare.

5 frågor till Waleid, biträde

- Rutinerna ser lite olika ut, beroende på om man jobbar dag eller kväll. På morgonen hjälper jag brukarna att duscha, få på sig kläder och äta. Är vädret bra kan det bli en promenad, annars aktiveterar vi oss inomhus. Klockan 13 serveras lunch och vid 18-tiden kvällsmat. En del äter själva, medan andra behöver hjälp. Fika finns tillgängligt mellan måltiderna och då väljer en del brukare att se på teve, lyssna på musik eller kanske sitta en stund på balkongen om vädret tillåter. Personalen finns såklart nära tillhands hela tiden.

- När det närmar sig läggdags hjälper vi brukarna med att byta om och ge kvällsmediciner. En del kanske vill äta något lättare och några vill hellre duscha denna tid än på morgonen. Kvällspersonalen avslutar sitt pass med en runda där vi ser till att allt är lugnt innan nattpersonalen tar över.

- Jag bor nära Säterigården i Mölnlycke och jobbar nästan bara där. Eftersom det är ett demensboende så kräver brukarna extra tillsyn. De kan inte heller alltid förmedla vad de vill, vilket kan vara svårt att hantera i början, men man lär sig.

- Jag sommarjobbade i köket på ett äldreboende i Landvetter när jag var 16-17 år. Då fick jag även insyn i hur det var att jobba med äldre. När jag några år senare ville ha ett extrajobb vid sidan av studierna på Vuxenutbildningen sökte jag mig till bemanningsenheten och började jobba som timvikarie inom äldreomsorgen. Det är ett perfekt extrajobb och det har faktiskt också påverkat mitt studieval. Min preliminära plan nu är att plugga till apotekare för jag tycker det är intressant med läkemedel och hur en liten tablett kan göra så stor skillnad för en brukarens mående.

- Som person har jag blivit mer social. Jag kommunicerar med människor på ett bättre sätt idag än vad jag gjorde tidigare. Jag har också lärt mig att ta mer ansvar, något jag gärna gör och känner att jag växer med.

- Det är att möta brukarna och känslan av att jag gör skillnad i deras vardag. När man hjälper dem så skapas en speciell kontakt och kan jag göra dem glada, så blir jag själv glad. Man lär känna dem och är jag borta några dagar så är jag taggad på att träffa dem igen.

- Man lär ju även känna brukarnas anhöriga och det är viktigt att de också känner sig trygga med oss personal. Att fira födelsedagar och andra högtider på boendet är alltid roligt, det skapar glädje och en speciell känsla av gemenskap bland både brukare och personal.

- Testa att jobba inom vården! Alla jobb kan verka svåra till en början, men när du väl lär känna kollegor och brukare så går det jättebra, och det är verkligen ett jobb där du gör något viktigt. Är det något du undrar över eller som känns svårt så kan du alltid fråga en kollega.

- Som ny har du en handledare vid din sida hela tiden och som introducerar dig i jobbet. Det är en trygghet och du kan ställa alla frågor du vill. Du behöver alltså inte ha någon erfarenhet alls, utan lär dig allt på plats.

- Jag tycker också att systemet med att man själv bestämmer när man vill jobba är jättebra. Just nu går jag på sommarschema, men annars kan jag lägga mig tillgänglig när jag har möjlighet eller kan tacka ja till ett pass på kort varsel. All kommunikation sker i telefonen, är otroligt enkel att hantera och jag gillar friheten.

Uppdragsbeskrivning

Som biträde ger du vård- och omsorgsinsatser utifrån brukarens genomförandeplan (IGP). Du ansvarar också för serviceinsatser som till exempel inköp, städ och tvätt samt utför enklare hälso- och sjukvårdsinsatser. Vilka uppdrag och vilket ansvar du har bedöms utifrån din erfarenhet och kompetens.
Uppdragsbeskrivning biträde Pdf, 444.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Utbildningsmöjligheter

Som biträde har du vanligtvis en tillfällig anställning. Fast anställning kan övervägas vid intresse och personlig lämplighet. Om du erbjuds en fast anställning gör du och din chef tillsammans en kompetensutvecklingsplan där målet är att du ska utbilda dig till vårdbiträde eller undersköterska.

Lediga jobb

Väx i vår karriärvägsmodell

Inom vård och omsorg har vi tagit fram en karriärvägsmodell som visar hur du kan utvecklas i ditt arbete. Oavsett om du arbetar som biträde, vårdbiträde eller undersköterska kan du alltid växa och utvecklas hos oss - om du har viljan, drivet och förmågan. Med anpassat stöd och utbildning gör vi det möjligt. Välkommen att växa med oss!
Information om vår karriärvägsmodell

Kontakt

Cecilia Lauri, enhetschef bemanningsenheten

Lina Fahlgren, planeringsledare

EU:s logotyp

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-12-18