Till innehållet

Ungdomsinflytande

Var med och påverka din vardag och ditt närområde! Det finns många sätt som du kan vara med och göra din röst hörd.

Roliga figurer i papper utklippta i en hög.

Påverka i skolan

I skolan kan du påverka hur ni har det i klassen, hur undervisningen går till, vad som är viktigt på skolan och hur det är i skolrestaurangen eller på skolgården. Genom klassråd och elevråd kan eleverna föra fram idéer om skolans utveckling, men också om andra frågor.

​Klassråd och elevråd finns på alla kommunens skolor. Du har även rätt att bilda ett eget elevråd eller förening. Prata med din mentor, rektor eller någon annan vuxen på skolan, så kan de hjälpa dig att komma vidare.

Elevinflytande är en rättighet enligt lag i Sverige och även enligt FN:s barnkonvention. På Skolverkets webbplats finns mer information om elevinflytande. Där får du även tips och råd på hur du kan göra för att starta ett eget råd, kår eller förening.

Om elevinflytande och elevråd på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Idéslanten

Har du som ung en idé om vad du och ett gäng kompisar vill göra på fritiden men behöver hjälp med till exempel utrustning och lokal? Då kan du söka pengar genom Idéslanten.

Om idéslanten

Ung kulturstab

Ung Kulturstab är en grupp timanställda unga mellan 16-18 år som hittar på och genomför egna aktiviteter och evenemang tillsammans. Det kan handla om att skriva projektplaner, söka projektmedel, göra artistbokningar eller hitta spännande samarbeten. Ung kulturstab startades som ett projekt för att öka ungas delaktighetav och idag fortsätter Ung kulturstab att arbeta som timanställda i kommunen för att öka kulturutbudet som skapas av och för unga.

Härrydaidén

Har du en idé om hur Härryda kommun kan bli ännu bättre? Då har du helt enkelt en "Härrydaidé". Alla idéer om hur Härryda kommun kan utvecklas är välkomna – små som stora. Det kan handla om att förbättra en geografisk plats eller om kommunens arbete med en fråga som du brinner för.

Andra sätt att tycka till

I Härryda kommun finns många sätt att tycka till om saker du vill ändra. Du kan exempelvis skicka in synpunkter eller lämna förslag på kommunens webbsida, skriva dina åsikter i sociala medier eller mejla till en politiker.
Så kan du påverka

Kontakt

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-05-02