Till innehållet

Konstverk i Mölnlycke K-Ö

Utan titel - Charlotte Alexandersson

Plats: Hulebäcksgymnaset, huvudentrén, Mölnlycke
Konstnär: Charlotte Alexandersson
Placeringsår: 1995

konstverk

© Charlotte Alexandersson

Utan titel - Pia König

Plats: Barrskogens förskola, Mölnlycke
Konstnär: Pia König
Placeringsår: 2017

konstverk

© Pia König. Foto Anna Sigvardsson

”Skulpturerna som är placerade i två grupper är tänkta som enskilda objekt och är därför placerade på var sin sten. Färgerna varierar, ibland för att förstärka dess innehåll – ibland för att uppnå det motsatta. Jag vill att de ska fungera som startpunkten för en fantasifull berättelse.”

De små skulpturerna "föreställer": Tält för cirkus, Kupa för bi, Elefantens byxa, Trappa med glid, Två toppar, Stort och litet träd samt Låda och rör.
https://piakonig.wordpress.com/ Länk till annan webbplats.

Utan titel - Rousela Åhs

Plats: Ridå, Stora salen, Mölnlycke kulturhus
Konstnär: Rousela Åhs
Placeringsår: 1990

konstverk

© Rousela Åhs/Bildupphovsrätt 2020

Ridån skänktes till Härryda kommun av Mölnlycke AB i samband med invigningen av Mölnlycke kulturhus.

Landmärke

Plats: Hönekulla gård, Hönekulla byväg 4, Mölnlycke
Konstnär: Magnus Persson
Placeringsår: 2011

Landmärke konstverk

©Magnus Persson/Bildupphovsrätt 2019. Foto Anna Sigvardsson

Landmärke är tillverkat av lackerat stål. "Skulpturen är en nutida vårdkase. Färgerna är tydliga och starka, associerar till sjömärken, olika signalsystem, totempålar. I mer abstrakt bemärkelse för den tankarna till utrop, glädje, dans, majbrasor, och har en sorts rytm i det kuperade landskapet. Skulpturen syns som ett kännetecken - ett landmärke - både på håll och i den omedelbara närheten."
www.magnuspersson.com Länk till annan webbplats.
Hitta hit Länk till annan webbplats.

Livets steg

Plats: Solstens daglig verksamhet, Mölnlycke
Konstnär: Vladimir Stoces
Placeringsår: 2020

konstverk

© Vladimir Stoces/Bildupphovsrätt 2021

Livets steg är en fortsättning på Vladimirs konstverk med fem par fötter som finns placerade utanför Solsten - daglig verksamhet. Likt den första delen från 2010 är också detta konstverk placerat på fem granitpelare.

"Mitt konstverk beskriver olika etapper i livet. Från de första stegen till vuxenvärlden. Med värme, kärlek och lite humor vill jag gestalta vår vandring på livets väg".
www.stoces.com Länk till annan webbplats.

Naturens ögon

Plats: Nysäter och Långetjärns höjd, Mölnlycke
Konstnär: Negar Shekastehband
Placeringsår: 2014

i en rondell står tre mörka träskultpurer i olika storlekar. De ser ut som organiska frökapslar. Varje skulptur har hål.

Tre skulpturer i ek från Mölnlycke, inspirerade av naturens organiska former och närliggande skogsområde. Konstverket kan liknas vid jättelika ögon. I mörkret tänds ögonens "iris" upp och håligheterna i ögats mitt blir till pupiller. Skulpturerna är det första offentliga verk som den Iranfödda konstnären Negar Shekastehband gjort i Sverige.

Nod

Plats: Råda torg, Mölnlycke
Konstnär: Eva Hild
Placeringsår: 2016

Nod konstverk

© Eva Hild/Bildupphovsrätt 2019

Till Råda torg mitt i Mölnlycke har Eva gjort "Nod", en skulptur i aluminium. Nod som kopplingspunkt, knutpunkt, led eller förgrening eller från engelskans nicka (samtycka, bifalla, gilla).

"Skulpturen beskriver en rörelse där de tunga ändarna tar spjärn och den rörformade delen håller ihop, slår knut på sig själv. En cirkelrörelse, visserligen med en början och ett slut, men föränderlig beroende på hur man möter den. Man kan se det som olika ståndpunkter som ändå hänger samman, cirkelrörelsen kan liknas vid en organisk process och en slags kompromiss!"
www.evahild.com/ Länk till annan webbplats.

Oigo

Plats: Rullstenens förskola, Mölnlycke
Konstnär: Barbara Häggdahl
Placeringsår: 2015

Oigo konstverk

© Barbara Häggdahl/Bildupphovsrätt 2019. Foto Anna Sigvardsson

Oigo betyder ”jag lyssnar” på spanska. ”Att göra en skulptur till en särskild plats är både svårt och roligt! Till Rullstenen var utgångspunkten tankar kring att lyssna, att ta emot och att omsluta. Jag har strävat efter en form som inbjuder till beröring och lek och som är öppen för barnens egna tolkningar.”
www.haggdahl.com Länk till annan webbplats.

Rymdresan

Plats: Tallgårdens förskola, Mölnlycke
Konstnär: Lena Nathorst Westfelt
Placeringsår: 2015

konstverk

© Lena Nathorst Westfelt/Bildupphovsrätt 2020. Foto Anna Sigvardsson

"Rymdresan. Två bärande pelare i ett lekrum som täckts med ca 3000 små klossar, målade med akryl. Det finns också inslag av andra former i trä, t.ex. kulor och en trappa. Min förhoppning är att verket ska väcka barnens fantasi, kanske om rymden!"
kc-vast.se/index.php/Kcvast/konstnar/205 Länk till annan webbplats.

Sinne och minne - En golvmosaik

Plats: Kulturhuset, Mölnlycke
Konstnär: Lillemor Petersson
Placeringsår: 1990

Sinne och minne - En golvmosaik

©Lillemor Petersson/Bildupphovsrätt 2019

I Mölnlycke kulturhus har Lillemor Petersson gjort en stenmosaik i biblioteksentrén föreställande två korpar. "De kan vara Hugin och Munin, Odins fåglar som varje morgon hämtar in kunskap till guden. Hugin och Munin betyder också håg och minne, förståndet - tanken och minnet, den ena blickande framåt och den andra tillbaka...

Stenläggningen har inspererats av de rika golvmosaikerna i S:t Markuskyrkan i Venedig. Fler än trettio olika sten- och marmorsorter har använts. Allt från småländsk diabas till persisk travertin".

Sonata

Plats: Säteriet, längs norra Plåtåvägen
Konstnär: Pontus Ersbacken
Placeringsår: 2021

Ett resligt konstverk bestående av tre snirkligt utskurna blad, vackert färgsatta i grönt, gult och rött. I bakgrunden ett bostadshus. Det är mörkt ute.

© Pontus Ersbacken/Bildupphovsrätt 2021

"Jag vill med Sonata ge ett lekfullt, episkt och fantasifullt uttryck till platsen och dess boende." Pontus Ersbacken, skulptör

Trollbuller och Trollbollar

Plats: Stenbrottet, Djupedal
Konstnär: SIMKA - Simon Häggblom och Karin Lind 
Placeringsår: 2018

konstverk

© SIMKA/Bildupphovsrätt 2019

konstverk

© SIMKA/Bildupphovsrätt 2019

Uppdraget till konstnärsduon SIMKA - Simon Häggblom och Karin Lind – var att utföra en konstgestaltning för ett trafikbullerskydd. Förutom att utgöra en väl sammanhållen helhet och binda ihop den nya bebyggelsen i området med den
befintliga, skulle bullerplanket också få sticka ut och upplevas som ett "uttryck i tiden".

”Ett bullerplank i klarrött – som en linje – som slingrar sig genom området längs vägrenen och upp på jordvallen, och som skapar kontrast i alla årstider och väderväxlingar… Här och var sker oväntade avbrott i form av skulpturer på pelare som tittar fram ovanför planket när man färdas längs med Benarebyvägen. Dessa skulpturer i form av stora bollar i ett svartvitt optiskt mönster lyser på kvällen och kan upplevas som stora ögon. En del "Trollbollar" lyser upp skogsdungen vid den äldre bebyggelsen och skapar ett nytt möte med naturen långs gång- och cykelvägen i det nybyggda området.”
www.simka.se Länk till annan webbplats.

Vänner för alltid

Plats: Mölnlycke idrottshall, Mölnlycke
Konstnär: Captain Kriss
Placeringsår: 2019

Vänner för alltid konstverk

©Kristian Douglas/Bildupphovsrätt 2020. Foto Anna Sigvardsson

Konstverket är en av tre muralmålningar som gjordes i kommunen inom projektet Artscape Saga, som pågick 2018-2019 och var ett samarbete mellan tolv av kommunerna i GR-regionen och Artscape. Sammanlagt målades då 34 verk av 27 konstnärer i dessa kommuner.

Artscape är en ideell organisation som arbetar för att göra konsten tillgänglig i den urbana miljön. De samarbetar med både svenska och internationella konstnärer och har genomfört flera större projekt i Sverige. Artscape Saga är Artscapes första projekt där konstnärer har fått förhålla sig till ett uttalat tema i sina val av motiv. Temat var folksagor från världens alla hörn och varje konstnär fick arbeta utifrån en saga för varje verk.

Captain Kriss (Kristian Douglas) från Nya Zeeland har gjort muralmålningen på Mölnlycke idrottshall. Den är skapad utifrån sagan "Vänner för alltid".

Kontakt

Terese Anthin, kulturchef 

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2025-01-02