Till innehållet

Fria resor för 65+

Du som har fyllt 65 år och är folkbokförd i Härryda kommun kan resa gratis med ett seniorkort dygnet runt i zon B. Förutom Härryda gäller seniorkortet i kommunerna Ale, Alingsås, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn.

Aktiva pensionärer

Foto: Plattform, Scandinav bildbyrå

Vanliga frågor om seniorkortet

Du som är folkbokförd i Härryda kommun får ett brev från Västtrafik med erbjudande om seniorkort och beställningsinformation några veckor innan du fyller 65. Seniorkortet går att beställa på Mitt konto hos Västtrafik upp till två månader före det att du fyller 65, men du kan inte börja resa med den förrän du fyllt år.
Skapa/logga in på Mitt konto hos Västtrafik Länk till annan webbplats.

Det som behövs är ett personligt seniorkort, legitimation och eventuellt ett giltlighetsbevis. Giltlighetsbeviset behövs om du reser med fordon som saknar Västtrafiks kortläsare (till exempel de flesta fordon som du måste förbeställa). Ett giltlighetsbevis kan du få på Västtrafiks försäljningsställen och ombord på de flesta av Västtrafiks fordon.

Visa kortet för kortläsaren. När du hör ett pip är resan registrerad. Klart!

Nej. Du som har en seniorbiljett inom en kommun i zon B kan precis som tidigare endast resa inom zon B. De nya omlottzonerna innebär ingen förändring.
Mer information om Seniorkort på Västtrafiks hemsida Länk till annan webbplats.

De fria resorna gäller i zon B. Vill du åka utanför kommunen får du betala från det du lämnar zon B. Lättast betalar du genom att ladda på pengar på ditt seniorkort. Det gör du hos de ombud som säljer Västtrafiks biljetter och laddningar.

Sedan gör du så här när du ska resa:
a. Tryck på knappen T för tillägg.
b. Visa kortet mot kortläsaren. Ett pip hörs.
c. När du går av, visa kortet mot kortläsaren utan att trycka på någon knapp. Klart!

Fortsätter du resan i annan kommun upprepar du steg a, b och c. Det går också att resa på seniorkortet till gränser i en annan zon och sedan betala resterande del av resan med ett vanligt Västtrafikkort (se även punkt 7 nedan).

Tryck på T varje gång du stiger på, och visa kortet utan knapptryckning när du går av.

Logga in på Mitt konto för att spärra seniorkortet och beställ ett nytt.

Om du inte har ett konto kan du kontakta Västtrafiks kundservice, 0771-41 43 00, så hjälper de dig. Det kostar inget att få ett nytt kort.

Detta kan du bara göra i Västtrafikbutikerna i Göteborg. Du kan också passa på att resa upp de pengar du har på ditt gamla kort när du reser till eller i en annan kommun.

Kontakt

Västtrafiks kundservice

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-01-02