Korttidsvistelse
Korttidsvistelse innebär att du som har funktionsnedsättning tillfälligt bor utanför ditt eget hem. Syftet kan vara att du själv behöver byta miljö och träffa andra, men också för att ge anhöriga avlastning.
Korttidsvistelse ges vanligtvis regelbundet och kan förläggas i korttidshem, stödfamilj eller i form av läger. Tänk på att du inte kan inte få korttidsvistelse för att skola, fritids, korttidstillsyn eller daglig verksamhet är stängt.
Björkhaga korttidshem
Härryda kommuns korttidshem för barn och ungdomar heter Björkhaga och ligger i Landvetter. Här erbjuds en hemlik miljö där alla har sitt eget rum. Vardagsrum och kök delas med de övriga gästerna. Vanligtvis vistas mellan tre och sex barn och ungdomar samtidigt på Björkhaga.
Vardagliga rutiner som skola, fritids, korttidstillsyn och daglig verksamhet sker som vanligt under vistelsen på Björkhaga. Personalen anpassar aktiviteterna till individen, det kan handla om promenader, pyssel, film och avkoppling. På helger planeras oftast större aktiviteter och utflykter. På Björkhaga finns även en dataspelsklubb där gästerna kan mötas kring datorspel och gaming.
Dataspelsklubb
Björkhaga har nära till fin natur, flera lekplatser, fotbollsplan och boulebana. Det är promenadavstånd till Landvetter centrum där det finns affärer, restauranger och kulturhus.
Stödfamilj
En stödfamilj kan vara en familj, ett par eller en ensamstående person som tar emot ett barn i sin familj under till exempel två helger i månaden. En stödfamilj har inte alltid någon särskild utbildning, så det är viktigt att stödfamiljen får veta vad just du behöver för att må bra.
Stödfamilj
Läger
Läger är en tillfällig korttidsvistelse, till exempel på sommaren eller annat lov.
Välkommen att lämna önskemål
Om du beviljas korttidsvistelse får du ett beslut om ett visst antal dygn per år. Du och dina föräldrar kan lämna önskemål om i vilken form ni vill ha korttidsvistelse. Ni kan också lämna önskemål om när de beviljade dygnen ska användas. Det är inte säkert att det alltid blir som ni har önskat, det beror på vad som är möjligt för korttidshemmet eller stödfamiljen.
Kostnad och avbokning
Korttidsvistelse kostar inget men du eller dina föräldrar betalar för mat som du äter när du är där. Du har också med dig pengar för aktiviteter som kostar.
LSS avgifter
Om du blir sjuk eller ändrar dina planer är det viktigt att du avbokar planerad korttidsvistelse på korttidshem eller i stödfamilj. Du kan inte använda de dygnen vid något annat tillfälle.
Ansökan
Du kan göra en ansökan om stöd via e-tjänst eller blankett. Du kan också kontakta Härryda kommuns socialsekreterare LSS.
Socialsekreterare LSS
Socialsekreterare LSS
Kontaktuppgifter socialsekreterare LSS
Postadress:
Socialtjänsten
Härryda kommun
435 80 Mölnlycke
Korttidshem för barn och ungdomar
Elin Åkerlind, enhetschef