Till innehållet

Att vara vuxen med funktionsnedsättning

När du fyller 18 år blir du myndig. Det innebär att du får rätt att bestämma fler saker själv men också att mer ansvar läggs på dig.

En kvinnlig lärare och en kvinnlig vuxen elev sitter tillsammans vid ett bord med anteckningsblock och laptop.

Foto: Hans Christiansson

När du fyller 18 år är dina föräldrar inte längre vårdnadshavare åt dig. Då får du bestämma mer själv, men du måste också ta större ansvar, till exempel för din ekonomi. Vi har samlat saker som kan vara bra att tänka på för dig som har en funktionsnedsättning och är på väg att bli vuxen, samt även för dig som är anhörig. Det finns vissa saker som kan vara bra att förbereda redan innan du fyller 18 år, medan andra kan vara användbara genom hela vuxenlivet.

Utbildning

Det finns olika utbildningsformer som gör det lättare att studera.

Arbete, sysselsättning och fritid

Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd i arbetet eller i en annan sysselsättning och på fritiden.

  • Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats. – Arbetsförmedlingen förmedlar arbeten och stöd i arbetssituationer. Det finns extra stöd för dig som är inskriven som arbetssökande och har en funktionsnedsättning, diagnos, sjukdom eller annan svårighet.
  • Daglig verksamhet – Daglig verksamhet är en sysselsättning för dig i yrkesverksam ålder som omfattas av LSS (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade). Vill du delta i daglig verksamhet ska du skicka en ansökan till kommunen.
  • Kreativt center – Kreativt center är en öppen och frivillig verksamhet som erbjuder aktiviteter som är fysiskt och psykiskt hälsofrämjande.
  • Passalen Länk till annan webbplats. – Passalen är en förening som vill erbjuda en meningsfull fritid för alla. De har klubbar (aktiviteter) runtom i kommunen.
  • Uppleva och göra – På kommunens hemsida finns samlad information om upplevelser och aktiviteter för alla.
  • Föreningsregister Länk till annan webbplats. – I föreningsregistret kan du hitta alla föreningar som är verksamma i kommunen. Det finns föreningar som riktar sig till personer med funktionsnedsättning.

Boende

Utgångspunkten är att alla människor, även du som har en funktionsnedsättning, har ett eget ansvar för att ordna sin boendesituation.

  • Bostadskö – Det finns olika hyresvärdar som har lägenheter som du kan söka. Även om du inte vill flytta nu eller snart är det alltid bra att stå i bostadskö. Det är en trygghet inför framtiden om du skulle vilja eller behöva flytta senare.
  • Bostad med särskild service – Vuxna personer som har stora och omfattande behov av stöd i vardagen kan ha rätt till bostad med särskild service, det vill säga ett boende med personalstöd. Du ansöker till kommunen och en socialsekreterare bedömer därefter om du kan få en bostad med särskild service.

Stöd i vardagen

Om du inte har så stora och omfattande behov av stöd i vardagen att du behöver bo på ett boende med personal, kan du ansöka om stöd i vardagen i ditt eget boende. Här är några exempel på stödinsatser som du kan ansöka om:

  • Boendestöd – Du som har en psykisk, neuropsykiatrisk eller intellektuell funktionsnedsättning kan ansöka om boendestöd hos kommunen för att få stöd i vardagen.
  • Hemtjänst – Om du behöver stöd med exempelvis personlig omvårdnad eller hushållssysslor kan du ansöka om hemtjänstinsatser hos kommunen.
  • Insatser enligt LSS – Om du har en funktionsnedsättning som gör att du tillhör målgruppen för LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan du ha rätt till insatser enligt LSS. Du ansöker till kommunen och en socialsekreterare bedömer därefter om du har behov av och rätt till den sökta insatsen.

Ekonomi och juridisk hjälp

När du blir myndig får du bestämma själv om du vill ansöka om stöd och insatser från samhället. Du blir också ansvarig för din ekonomi.

Hälso- och sjukvård

Det finns olika mottagningar inom hälso- och sjukvården där du kan få vård och stöd. Till exempel finns vårdcentraler, rehabilitering, habilitering, ungdomsmottagningar, psykiatri och beroendemottagningar.

  • 1177.se Länk till annan webbplats. – På 1177.se finns information om hälso- och sjukvård. Om du loggar in i deras e‑tjänst kan du se personlig vårdinformation och boka och avboka tider på olika mottagningar. Du kan också ringa till telefonnummer 1177 dygnet runt för att få rådgivning.

Annat stöd

Utöver ovanstående kan det finnas annat stöd för dig eller dina anhöriga.

  • SIP – Om du behöver insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården kan du efterfråga en SIP (samordnad individuell plan). Du kan be din vårdgivare eller kontakt inom socialtjänsten om en SIP. Planen utformas utifrån dina behov och ska göra det tydligt vem som ansvarar för vad. Du bestämmer själv vilka som ska bjudas in till mötet när ni gör planen.
  • Anhörigstöd – Du som stödjer eller vårdar en närstående kan få stöd från kommunens anhörigkonsulenter.

Kontakt

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2025-05-06