Medboende på vård- och omsorgsboende
När din partner flyttar till ett vård- och omsorgsboende finns möjlighet för dig som anhörig att flytta med, även om du inte har behov av ett sådant boende. Här beskrivs vad medboende innebär och vad som gäller i Härryda kommun.
Det är din partner som ansöker om att du ska bli medboende men båda måste vara överens om att ni vill fortsätta bo tillsammans. Dessutom krävs att ni ska varaktigt ha bott tillsammans tidigare.
Kort om lägenheterna på boendet
I Härryda kommun finns två typer av vård- och omsorgsboende, den ena typen är med somatisk inriktning den andra är med inriktning demens. Det är din partners behov av vård och omsorg som avgör vilken typ av boende som är aktuellt att flytta till. Ni bor tillsammans i en och samma lägenhet.
Härryda kommun har ett fåtal lägenheter som används för medboende. Köken är oftast enbart av typen trinett, vilket innebär begränsade möjligheter att laga mat. Badrummen har dusch. Bilparkering och förråd finns inte att tillgå vid boendet.
Hyreskontrakt och besittningsskydd
Det är din partner som tecknar hyreskontrakt eftersom det är hen som beviljats plats på boendet och beviljats en medboende.
Både din partner och du måste skriva under avtal om avstående från besittningsskyddet vid inflyttning. Att avstå besittningsskyddet betyder att ni inte har rätt till förlängning av hyreskontraktet vid uppsägning. Hyresförhållandet mellan hyresgästen och kommunen följer reglerna i hyreslagen.
Lägenheterna på vård- och omsorgsboendet ska i första hand gå till personer som har ett stort vårdbehov. Det kan innebära att kommunen säger upp hyreskontraktet om det uppstår ändrade förhållanden för dig och din partner, vilket medför att ni kan behöva byta lägenhet eller flytta från boendet. Det är därför viktigt att du som medboende har i åtanke hur du ska ordna ditt nya boende om du inte får bo kvar på vård- och omsorgsboendet.
Uppsägning
Uppsägning kan ske vid ändrade förhållanden av olika slag, till exempel:
- om din partners vårdbehov ändras och därför behöver flytta till ett annat boende.
- om din partners vårdbehov upphör och därför flyttar ut från boendet.
- om du behöver eget bistånd i form av vård- och omsorgsboende.
- vid dödsfall.
Även den med biståndsbeslut i form av vård- och omsorgsboende kan få sitt hyreskontrakt uppsagt om den medboende inte längre bor kvar i lägenheten. Istället erbjuds plats och hyreskontrakt i en lägenhet avsedd för ensamboende.
På kommunens boenden tillämpas normalt sett tre månaders uppsägningstid, oavsett om det är kommunen eller hyresgästen som säger upp lägenheten. Vid dödsfall kan kortare uppsägningstid medges om dödsboet önskar lämna lägenheten tidigare.
Bo på prov som medboende
Innan du bestämmer dig för att flytta in som medboende har du möjlighet att bo på prov. Du kan avbryta provboendet när du vill, både för att återvända till ditt hem och för att flytta in permanent till din partner. Det är lämpligt att du behåller din ordinarie bostad och folkbokföringsadress under tiden du bor på prov, utifall du väljer att återvända hem.
Förväntningar, insatser och tjänster för dig som medboende
Som medboende förväntas du delta i hushållets gemensamma skötsel, precis som i ett ordinärt boende. Det innebär till exempel att göra inköp, gå ärenden och städa i det gemensamma hushållet. I utredningen av ansökan om medboende gör socialsekreteraren en bedömning av era gemensamma förmågor att sköta ert hushåll och hem.
Din partners behov av personlig omvårdnad och kommunal hälso- och sjukvård tillgodoses av personalen. Det finns alltså ingen förväntan på att du som medboende ska ombesörja dessa hjälpbehov. Du får däremot vara beredd på att bli störd i ert boende genom att personal har tillträde till lägenheten dygnet runt för att tillgodose din partners omvårdnadsbehov.
Som medboende har du inte tillgång till personalens stöd och hjälp. Om du har hjälpbehov får du ansöka om bistånd i form av hemtjänstinsatser. Insatserna utförs då i samråd med, och av, personalen på boendet. Du betalar avgift för dina insatser enligt gällande taxa för hemtjänstinsatser i ordinärt boende.
Information om avgifter
Som medboende har du inte heller omedelbar tillgång till de hälso- och sjukvårdsinsatser som ges på boendet. Det är sjuksköterskan som avgör om du har behov av att bli inskriven i den kommunala primärvården. Har du behov av sjukvård kontaktar du din vårdcentral som vanligt.
Du kan som medboende välja att äta alla måltider som serveras på boendet genom att teckna ett måltidsabonnemang i form av helpension per månad.
Information om avgifter
Handläggarenheten