Ikon för öppna Meny

MENY

Ikon för Lyssna

LYSSNA

Konstverk: Unreal Estate & Around

Konstnären Fredrik Noréns uppdrag för Härryda kommun var att utföra ett konstverk i två delar för entrén till Landvetters centrum. Resultatet blev två olika konstverk.

Ett konstverk med en lång rad av höga dörrar i rött, grönt, svart och vitt. De står utmed en väg.

"Unreal Estate" ©Fredrik Norén/Bildupphovsrätt 2019. Foto Fredrik Norén

Unreal Estate

Konstverket Unreal Estate står längs med bullervallen vid den stora rondellen precis vid entrén till centrum i Landvetter. Grundidén var att framställa en drygt 30 meter lång rad av dörrar i olika färger, varav vissa är halvöppna och några helt öppna. På håll ville konstnären att dörrarna ska upplevas som en abstrakt målning. Färgskalan är visuellt slående i klara tydliga färgkombinationer. De öppna dörrarna skapar även en rytm i verket, där hålrummen skapar grupperingar av olika färgkombinationer.

I takt med att betraktaren närmar sig verket, framkommer detaljer som dörrhandtag och låshus på respektive dörr. Det är här som upplevelsen av verket tar en ny vändning. Att betraktaren, med största sannolikhet, är i rörelse när detta sker gör helhetsintrycket än mer spännande. Det som tidigare var en målning är nu antingen avsaknaden av ett större hus eller, alternativt, inledningsfasen av ett surrealistiskt husbygge, där någon helt enkelt börjat med dörrarna. Eller vad var det här?

– Jag utgår från att väldigt få kommer att ha sett något liknande tidigare. Dörrar förekommer anmärkningsvärt sällan i grupper om 23 och än mer sällan utan tillhörande hus, berättar Fredrik Norén. Tankarna som tar vid när du passerat dörrarna i bil ska ses som en del av verket, där respektive betraktares referensbibliotek utmynnar i unika tolkningar.

En stor målning på gaveln till en idrottshall. Målningen består av geometriska fält i olika färger.

© Fredrik Norén/Bildupphovsrätt 2019. Foto: Fredrik Norén

Around

Konstverket Around finns i den mindre rondellen i början av Härkeshultsvägen och består av två likformiga skulpturer utförda i lackerat rostfritt stål. Skulpturerna tar sin utgångspunkt i formen hos vanligt förekommande trästolar. Två rödlackerade stolar är placerade centralt i rondellen med ryggarna mot varandra. Genom tydliga förändringar i form är tanken att anspela på delvis rondellens form och delvis farten hos de förbipasserande bilarna. Placeringen gör det möjligt för betraktaren att avläsa verket som antingen en enhetlig abstrakt form eller som två former som förhåller sig till varandra. Detta intryck förändras i samband med var betraktaren befinner sig och hur hen rör sig runt verket.

Den röda nyans som används i verket är samma kulör som förekommer i verket Unreal Estate. Området knyts på så sätt samman av både färgvalet och just användandet av skulptur förankrat i vardagliga bruksobjekt.

Kontakt

Planeringsledare
Margreth Tallvid
031-724 64 32
margreth.tallvid@harryda.se


Tillförordnad Kultur- och fritidschef
Maria Carlsson
031-724 62 09
maria.carlsson@harryda.se

Senast ändrad: 2019-08-30

På kultur.harryda.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Så använder vi kakor.

ok