Ikon för öppna Meny

MENY

Ikon för Lyssna

LYSSNA

Ett unikt konstprojekt i Hindås

Fotograf: Hindås Station

I maj månad kunde boende i Hindås lämna in bilder, filmer, litteratur, myter, sagor och skrönor till Hindås station. Berättelserna blev en utställning på stationen och grunden i ett unikt konstverk. Utifrån det material som lämnades in skapade konstnären Elina Metso målningen på bilden ovan. Motivet inspirerades av berättelsen om SkogaSigne som sotade sin skorsten i nattsärken.

Berättelsen om SkogaSigne

Skriven av Gunilla Jörnliden
"Mitt i skogen, bodde SkogaSigne ensam på en liten gård, Torpet finns fortfarande kvar. Hon brukade ställa cykeln vid Svärfars lada och gå stigen genom skogen till sitt hem, efter hon varit i Hindås och handlat. Min man fick som barn hjälpa henne hem med kassarna många gånger genom skogen. Ibland hann det bli mörkt och han sprang hem i mörkret flera kilometer med andan i halsen, kan inte ha varit lätt för en liten grabb.

En dag var jaktlaget ute en tidig morgon, däri ingick min svärfar. När de kom fram till SkogaSignes torp rök det väldigt mycket ur skorstenen. De gick fram till huset mötte de en syn de sent skulle glömma. På taket står SkogaSigne iförd nattsärken med nattmössa. Hon står ensam och sotar i skorstenen.
Hennes en gång vita nattsärk var alldeles svart av sot, hon också. Det rök om henne. Jag tror inte de ville avslöja sig, men blev stående länge och tittade. Jag riktigt kan se henne framför mig, kan inte ni? Vilken syn, svart och sotig i bara särken.

Ni sökte lite skrönor, bilder, berättelser mm. Detta var ett av dem och helt sant."

Senast ändrad:

På kultur.harryda.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Så använder vi kakor.

ok