Ikon för öppna Meny

MENY

Ikon för Lyssna

LYSSNA

Världens folksagor hyllas i urbant konstprojekt

Modern och figurativ urbankonst möter uråldriga folksagor från hela världen. Under våren deltar Härryda kommun i ARTSCAPE SAGA, ett konstprojekt som öppnar upp 12 kommuner i Göteborgsregionen för världens kulturer och storskalig gatukonst.

Väggmålning från 2017 då Artscape verkade i Värmland. Konstnär: SMUG. Foto: Anders Lipkin.

Muralmålningar i hela regionen

Artscape är en geografiskt obunden ideell organisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtids- och gatukonst. Sedan 2014 har Artscape genomfört flera stora kulturprojekt på olika platser i Sverige. Nu presenteras nästa stora projekt: ARTSCAPE SAGA. I projektet deltar Härryda kommun och 11 andra kommuner i Göteborgsregionen.

Under projektets tre veckor kommer internationellt ledande konstnärer tillsammans med sina svenska kollegor skapa en imponerande samling muralmålningar runt om i regionen. De offentliga konstverken kommer vara baserade på populära och mindre kända folksagor från världens alla hörn.

– Folksagor är ett berättarformat som är universellt för alla kulturer i hela världen. Genom att kombinera det med den ofta väldigt moderna gatukonsten hoppas vi kunna skapa många nya och spännande uttryck. Och inte minst fantastiska konstverk, säger Daniel Wakeham, en av grundarna av Artscape.

Två målningar som uppfördes i Göteborg 2016. Konstnär: JARUS. Foto: Fredrik Åkerberg.

Konst till för alla

Besökare och invånare kommer få sitta på första parkett när de enorma väggmålningarna växer fram i regionen. Det anordnas även flera konstnärsledda workshops, där vem som helst får vara med och skapa konst tillsammans med erfarna konstnärer. Projektets aktiviteter är helt gratis och öppna för alla.

Henrictåg Artscape 2017. Foto: Anders Lipkin.

Vi söker dina berättelser om Hindås!

Lämna in bilder, filmer, litteratur, myter, sagor och skrönor till Hindås station. Var med och skapa ett konstverk om Hindås!

Din berättelse kommer bli en utställning. Utifrån den kommer en konstnär skapa ett urbant verk någonstans i Hindås som en del av projektet Artscape Saga i Göteborgsregionen.

Utställningen visas 27 maj - 16 juni, under denna period skapas konstverket om Hindås. 

Lämna in dina berättelser om Hindås: 
Må 6/5 - on 8/5 kl 16-20      
To 9/5 - fre 10/5 kl 12-16    
Lö 11/5 kl 10-15

Du kan också maila info@hindas.se fram till 19 maj. 

- Gatukonsten är den snabbast växande konstformen idag och kanske den mest demokratiska. Tor Hedendal, Artscape


Fakta om ARTSCAPE SAGA

Projektet genomförs av Artscape i nära samarbete med de deltagande kommunerna och Nordsjö färg och med stöd av Västra Götalandsregionen.

Artscape är en ideell kulturorganisation och en av världens ledande aktörer inom urban samtidskonst. Artscape genomförde bland annat Sveriges första gatukonstfestival någonsin i Malmö 2014, Skandinaviens största urbana konstprojekt i Göteborg 2016 och ett av världens mest omfattande gatukonstprojekt i Värmland 2017.

Mer information om ARTSCAPE SAGA, deltagande konstnärer och workshops kommer under våren. ARTSCAPE SAGA går av stapeln mellan 27 maj och 16 juni 2019.

Göteborg 2016. Konstnär: HENRIETTA. Foto: Raimo Orava.

Nyheter

Captain Kris - Inspirerad av populärkultur

Captain Kris är Härryda kommuns andra konstnär i ARTSCAPE SAGA. Hans väggmålningar inspirerade av serier och tecknad film. Läs mer länk till annan webbplats

Belin först ut bland konstnärer till Härryda

Belins specialitet är hyperrealistiska konstverk – hans muralmålningar kan misstas för stora porträttfotografier. Läs mer länk till annan webbplats

Omnämnt i Göteborgs-Posten

GP intervjuade Härryda kommuns kulturchef om projektet.

Klicka här för att läsa artikeln.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information

När: 27 maj till 16 juni 2019.

Var:
12 kommuner medverkar i projektet: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Läs mer

Kontakt

Tillförordnad kulturchef
Maria Carlsson

031-724 62 09
maria.carlsson@harryda.se

Senast ändrad: 2019-04-24

På kultur.harryda.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Så använder vi kakor.

ok