Hemtjänstpersonal målar i studie om palliativ vård
Hur mår personalen efter att ha exponerats för en patients lidande och död? Det undersöker Laura Tolboom, doktorand vid Mittuniversitetet, när undersköterskor och vårdbiträden från bland annat Härryda kommun sätter penseln till pappret.

– Det är ett komplext sätt att samla in information, men det ger en rik bild av hur det är att jobba nära döden. Det är ett svårt ämne att prata om. Man blir berörd av något som fortfarande är ganska tabu att prata om och som kan ha varit svårt, säger Laura Tolboom, specialistsjuksköterska i palliativ vård och doktorand inom omvårdnad vid Mittuniversitetet.
Forskningsstudien är den andra av fyra som ska ingå i Laura Tolbooms doktorsavhandling om palliativ vård. Flera kommuner deltar, däribland Härryda kommun. I datainsamlingen används metoden River of experience, där deltagarna börjar med att måla varsitt vattendrag som får symbolisera det tidsspann då de någon gång har tagit hand om en döende människa. Sedan bygger de vidare – med landskap eller abstrakta former. Några låter vattendragets färger och former illustrera livets ombytlighet. Andra målar de själar de mött. Avslutningsvis pratar gruppen om vad målningarna visar.
– Det är något annat som kommer fram än det ord kan beskriva, säger en deltagare.
Hemtjänstpersonal är en underforskad yrkesgrupp
Undersköterskor är den största yrkesgrupp som vårdar palliativt, men i forskningen har de hamnat i skymundan. Detsamma gäller vårdbiträden. Det är vanligare att man forskar på yrken som läkare och sjuksköterskor.
– Det är kul att Härryda kommun är med och bidrar till forskning om en viktig men outforskad yrkesgrupp. Det är både nödvändigt och givande att måna om dem, något som Härryda kommun som arbetsgivare tydligt visar, säger Marion Väinämö Englaborn, lärare inom vård och omsorg vid Yrkeshögskolan i Mölnlycke.
Deltagarna positiva till metoden
För många blir datainsamlingen en respit i vardagen. Laura Tolboom, som har hunnit göra det här flera gånger, berättar att deltagarna brukar tycka att det känns givande. Tidigare forskning visar att det kan vara terapeutiskt att vara kreativ med sina upplevelser. För Laura Tolboom är det viktigt att deltagarna också får ut något av datainsamlingen.
– Det är skönt att få sitta i stillhet och bara låta det komma, säger en deltagare.
Målningarna offentliggörs nästa år
Laura Tolboom räknar med att forskningsartikeln ska bli klar våren 2026. I samband med det kommer de flesta av målningarna att visas upp i en utställning.
Marion Väinämö Englaborn, lärare inom vård och omsorg vid Yrkeshögskolan i Mölnlycke
Laura Tolboom, doktorand inom omvårdnad vid Mittuniversitetet