Till innehållet

Annica Helgegren är årets handledare

Nyhet publicerad: 10 nov 2023

Vi säger grattis till Annica Helgegren som utsetts till årets handledare inom Härryda kommuns omsorg. Annica är en av cirka 30 handledare som ser till att elever och nya medarbetare får en bra praktik/introduktion på våra arbetsplatser.

Annica Helgegren

Alla arbetsplatser inom funktionsstöd och vård och omsorg ska ha en eller flera handledare. Dessa personer har i uppdrag att se till att nya medarbetare – allt från vårdelever på praktik till timvikarier och nyanställda – känner sig välkomna och får en givande praktik eller introduktion i våra verksamheter. En av dem som axlar uppdraget är Annica Helgegren som arbetar som undersköterska på Björkelids äldreboende i Rävlanda. I mitten av oktober utsågs hon till årets handledare i Härryda kommun.
–Jag blev verkligen både överraskad och jätteglad. Det var helt oväntat och jag förstod nog inte att jag gjort något så bra, säger Annica Helgegren.

Tid för frågor och reflektion

I handledarens uppdrag ingår bland annat att se till att eleven uppfyller praktiska mål kring till exempel bemötande och grundläggande omvårdnad, men också har kunskap om lagar och dokumentation.
– Det är viktigt att det blir en lugn lärandemiljö. Att eleven känner sig trygg och att det finns tid för frågor och reflektion. Det är fantastiskt att se hur de utvecklas och växer med uppgifterna, säger Annica Helgegren.

Vad finns det för utmaningar i handledarskapet?

– Språket kan absolut vara en utmaning. Det är svårt när eleven inte behärskar svenska språket och även när engelskan är begränsad. Sedan är vi alla olika, en del tar till sig kunskap och instruktioner direkt, andra behöver lite längre tid.

Undersköterskor som ”reflekterande praktiker”

Vikten av att reflektera i omsorgsituationer och i sin yrkesroll är något som Boel Samuelsson, lärare på Vuxenutbildningen, betonar i undervisningen.
– Vi brukar säga att vi vill ha undersköterskor som är reflekterande praktiker. Med det menas undersköterskor som är medvetna om vad, hur och varför man utför sitt arbete och som med klokskap kan reflektera kring både omsorgsituationer och yrkesroll, säger Boel Samuelsson.

Från undersköterska till specialistundersköterska

Annica Helgegren har arbetat som undersköterska sedan mitten av 80-talet, och alltid inom äldreomsorgen. Nu läser hon till specialistundersköterska på arbetstid.
– Även om jag har jobbat i många år och kan mycket, så är det väldigt givande att fördjupa sig i områden som till exempel demens, palliativ vård och näringslära. Det är dessutom väldigt roligt att plugga och jag känner hur jag växer och utvecklas, säger Annica Helgegren.

Kort om handledarutbildningen

Handledarutbildningen med 30 platser ges varje vår på Vuxenutbildningen i Härryda kommun. Utbildningen är på 100 poäng och antagna medarbetare får studera på arbetstid. I utbildningen till specialistundersköterska ingår även en kurs i handledning.

Kontakt

Boel Samuelsson, lärare på Vuxenutbildningen

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt