Till innehållet

Välkommen att fira Nationaldagen med oss den 6 juni utanför Mölnlycke kulturhus

Nyhet publicerad: 25 maj 2023

Kom och fira nationaldagen med oss tisdagen den 6 juni klockan 15 på kulturhusudden utanför kafeterian i Mölnlycke kulturhus.

Svenska flaggan

Från klockan 15 hissar vi flaggan, lyssnar på högtidstal, hälsar våra nya medborgare välkomna, sjunger nationalsången och tittar på utdelning av olika stipendier och priser. Det bjuds också på fika och musikunderhållning av bland annat Mölnlycke blåsorkester.

Varmt välkommen!

Program

  • Klockan 15 – 16: Tal, musikunderhållning, välkomnande av nya svenska medborgare samt utdelningen av priser och stipendium.
  • Kommunen bjuder alla nationaldagsfirare på fika.

Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag

Den 6 juni är en märkesdag för Sverige. Just den dagen har för landet avgörande händelser inträffat. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges konung. Därmed blev Sverige ett självständigt land och den nordiska unionen upphörde. Nära trehundra år senare - den 6 juni 1809 - fick Sverige en ny regeringsform som bland annat fastslog vissa medborgerliga rättigheter som samvets­frihet, tryckfrihet och säkerhet till person och egendom.

Den svenska flaggan är symbolen för vår frihet. Sedan 1916 har den 6 juni varit Svenska flaggans dag och från och med 1983 är den 6 juni också Sveriges nationaldag.

Hur du tar dig dit

För dig som kommer med buss är det busshållplatserna Hulebäcksgymnasiet eller Mölnlycketerminalen som är närmast. Kommer du med bil parkera gärna på Massetjärns parkering eller i parkeringshuset i Mölnlycke.

Kontakt

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt