Till innehållet

Kommun och företag i projekt för industriell symbios

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte akuellt längre.
Nyhet publicerad: 01 sep 2022

Hur kan lokala företag skapa nya affärsmöjligheter och samtidigt minska avfall och utsläpp genom samarbete? Det ska företagare i Bårhults företagspark ta reda på i ett innovationsprojekt tillsammans med Härryda kommun och Chalmers Industriteknik.

Bårhults företagspark i Landvetter.

Bårhults företagspark i Landvetter.

Industriell symbios handlar om att hitta gemensamma vinster för företag, genom att exempelvis använda det ena företagets avfall som råvara för det andra. Smart resursanvändning genom samarbete, helt enkelt.

Fyra företag deltar i första steget

Projektet med syfte att utforska möjligheter till industriell symbios i Bårhults företagspark har precis dragit igång. Härryda kommun är projektägare, processledarna kommer från Chalmers Industriteknik och de företag som deltar i första steget är Berger & Co, Next Step Group, Skyltmax och VTD. I nästa steg är fler företag i området välkomna att medverka. Helena Alterby Nordström är företagslots i kommunen och en av de ansvariga för projektet:
– Det ska bli spännande att se vad vi kan komma fram till under hösten. Företagen som medverkar har olika inriktning, men en gemensam framåtanda, nyfikenhet och höga ambitioner när det gäller hållbar utveckling. Förhoppningen är att den här satsningen på industriell symbios ska leda till att de hittar nya sätt att dels spara på resurser, dels skapa ytterligare affärsnytta. Samtidigt är vi som kommun med och lär oss vad vi kan bidra med för att underlätta för fler företag att hitta sådana här samarbeten.

Steg mot cirkulär ekonomi

Till stöd i projektet samarbetar kommunen med projektledare Linnea Lindkvist och Peter Carlsson från Chalmers Industriteknik. De har flerårig erfarenhet av arbete med industriell symbios i kommuner – ett arbetssätt som var ovanligt för ett par år sedan, men ökat betydligt i det senaste.
– Flera kommuner är i samma fas som Härryda, menar Peter Carlsson. Från vårt håll ser vi industriell symbios som ett konkret steg för att främja en hållbar och cirkulär ekonomi. Många kommuner har idag mål kring cirkulär ekonomi, men saknar en plan för hur det ska genomföras. Där ser vi att industriell symbios kan bidra.

Kortfakta om projektet Industriell symbios i Härryda kommun

  • En satsning på innovation för främjat näringsliv och hållbar utveckling, i linje med kommunens mål att vara Sveriges bästa näringslivskommun och att ta täten i arbetet med Agenda 2030.
  • Syftet är att företag ska kunna minska avfall, minska utsläppen och utveckla nya affärsmöjligheter.
  • Under hösten hålls två gemensamma träffar mellan företag, Chalmers Industriteknik och Härryda kommun för att kartlägga olika symbiosmöjligheter, exempelvis outnyttjade resurser som kan användas i andra processer i samma företag eller som kan komma till nytta hos ett annat företag.

Näringslivet i Härryda kommun
Hållbar utveckling – Agenda 2030
Chalmers Industriteknik Länk till annan webbplats.

Kontakt

Helena Alterby Nordström, företagslots

Amanda Östman, utvecklingsledare hållbar utveckling

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt