Ikon för öppna Meny

MENY

Ikon för Lyssna

LYSSNA

Endre Nemes

Konstnär Endre Nemes (1909-1985) har donerat många av sina verk till Härryda kommun. Under vissa perioder ställs delar av dessa verk ut i Nemeshallen i Mölnlycke kulturhus.

Endre Nemes konst i Härryda kommun

I början av år 2004 fick Härryda kommun ta emot en donation av Endre Nemes konst från konstnärens familj. Dessa verk har funnits i kommunen sedan 1985 och var från början en deposition som reglerades i ett avtal mellan kommunen och Endre Nemes strax före konstnärens bortgång. År 2011 fick kommunen ta emot ytterligare en donation Nemesverk, den här gången från Endre Nemes stiftelse. Verken visas årligen i konsthallen. Där emellan visas andra utställningar av etablerade konstnärer. Konsthallen kallas sedan huset invigdes 1990 för Nemeshallen.

Dåvarande kulturchefen Peter Kadar, var liksom Endre Nemes, född och uppvuxen i Ungern. Han tog 1984 kontakt med konstnären för att diskutera en offentlig utsmyckning för det planerade kulturhuset i Mölnlycke. Det hela resulterade i att konstnären bestämde sig för att deponera ett antal konstverk i kommunen under en period av 15 år, med möjlighet till förlängning. Tanken att depositionen så småningom skulle kunna omvandlas till en donation fanns redan från början hos Nemes.

Endre Nemes hade haft en del uppdrag i Härryda kommun redan innan Peter Kadar kontaktade honom. Dessa uppdrag hade säkert en viss betydelse för de båda donationerna. Endre Nemes nära samarbete med arkitekten Lennart Kvarnström, som under ett antal år arbetade som byggnadskonsulent i kommunen, ledde till att Nemes fick göra en konstnärlig gestaltning i Härrydaskolan när den byggdes 1957-58. I skolans lokaler inrymdes en medborgarsal där Nemes utförde en väggmålning i stucco lustro.

Genom Lennart Kvarnström fick Endre Nemes kontakt med Gunnar Runfors som var rektor och ledande politiker i dåvarande Råda kommun (Mölnlycke). Runfors var också med och bildade Göteborgs Förorters Förbund (som senare blev Göteborgsregionens kommunalförbund) där han en tid också var ordförande. Han var även landstingspolitiker och i alla dessa uppdrag hade han kontakt med såväl Kvarnström som Nemes. När Gunnar Runfors hastigt avled endast 65 år gammal framförde hans familj en önskan att de som ville skicka blommor istället kunde lämna en gåva till Runfors minne. För dessa pengar kunde familjen Runfors så småningom donera ett antal verk av Endre Nemes till den nya vårdcentralen i Mölnlycke, där dessa konstverk fortfarande hänger.

Kontakt

Margreth Tallvid, planeringsledare
031-724 64 32
margreth.tallvid@harryda.se

Senast ändrad:

På kultur.harryda.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Så använder vi kakor.

ok