Ikon för öppna Meny

MENY

Ikon för Lyssna

LYSSNA

Regnbågstunneln i Landvetter

I september 2021 engagerades alla sjuor på Landvetterskolan och Önnerödsskolan för att måla gångtunneln vid Härkeshultsvägen i Landvetter.

Bild på tunneln utifrån, färgglada målningar börjar redan vid betongen på utkanten av tunneln. Lite grönska omkring.

Projekt genom skapande skola

Kulturenheten i kommunen har sökt statliga medel för att arbeta med muralmålningar genom Skapande skola. Detta som en del i att arbeta med en ökad känsla av trygghet i centrum och att ge en möjlighet att sätta en prägel eller göra ett bestående avtryck på sin ort. Genom projektet engagerades konstkollektivet Streetcorner och alla sjuor på Landvetterskolan och Önnerödsskolan fick i uppdrag att tillsammans med konstnärerna göra en rekordlång muralmålning.


Här kan du se en film på hur målningen gick till:

Full aktivitet i tre dagar

Genom enkla skisser fick de första eleverna måla av varandra, djur eller något de såg i miljön omkring dem. Skisserna förstorades sedan upp på väggen med svarta linjer och det var viktigt att man målade upp någon annans skiss. Dag två fick klasserna fylla i de svarta fälten som bildats på väggen. Hela regnbågen var representerad i de stora färgburkarna från vilka eleverna fyllde sina rollers och penslar. Den här dagen var det viktigt att täcka alla ytor och att inte ha två fält intill varandra med samma kulör. Dag tre var det dags att fylla i de svarta konturerna igen för att få en slutfinish. Dagen avslutades med en liten invigning av tunneln med vernissage, dans, musik och eleverna som deltog fick klippa bandet och förklara verket färdigt.

En fägglad muralmålning med tokiga gubbar och former. I bilden går det att se ljuset i slutet av tunneln. Målningen går över alla väggar och tak.

Streetcorner

Malmöbaserade Streetcorner har många positiva erfarenheter med sig där de jobbat med deltagarstyrda konstprojekt och muraler runt om i Sverige. Konceptet är alltid att involvera de lokala deltagarna oavsett ålder, och att alla kan skapa tillsammans. Utifrån några grundläggande förhållningsregler för att få till en helhet har eleverna fått tilltro att ta egna beslut och skapa fritt.

En fägglad muralmålning med tokiga gubbar och former.

Kontakt

Kulturutvecklare unga

Anna Gustafsson

anna.m.gustafsson@harryda.se

031-724 87 10

Kultursamordnare
Hanna Uddenberg
031-724 64 33
hanna.uddenberg@harryda.se


Vid övriga frågor välkommen att kontakta kultur@harryda.se

Senast ändrad:

På kultur.harryda.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Så använder vi kakor.

ok