Ikon för öppna Meny

MENY

Ikon för Lyssna

LYSSNA

Utställning: Skruvstädet i tiden - och andra berättelser

Datum: 11 sep - 30 okt

Plats: Nemeshallen, Mölnlycke kulturhus

Ort: Mölnlycke

 

Stanna hemma om du har förkylningssymptom. Var noga med att tvätta händerna och undvik trängsel på plats.

Välkommen till en grupputställning med utgångspunkt hos konstnären Endre Nemes.

Evenemangsbild

”Skruvstädet i tiden”, Endre Nemes. Bilden är beskuren.

SKRUVSTÄDET I TIDEN - OCH ANDRA BERÄTTELSER
Grupputställning i Nemeshallen, 11 sep – 30 okt 2021

MEDVERKANDE KONSTNÄRER:
Daniel Grizelj, Zsuzsanna Larsson Gilice, Catrin Serck-Hanssen, Una Sigtryggsdóttir, Maja Sikorska, Maria Safronova Wahlström, Maurits Ylitalo, samt Denice Zetterquist och Endre Nemes.

CURERAT AV:
Pia Mauno och Soun Corcos

Utställningen “Skruvstädet i tiden – och andra berättelser” utgår ifrån konstnären Endre Nemes liv och verkan. Titeln anspelar på verket ”I skruvstädet” från 1971 som även går under titeln ”Skruvstädet i tiden” och ”Dans l´étau” på franska.

Endre Nemes lär ha sagt att han kunde stamma på flera språk men att han inte kunde göra sig riktigt förstådd på något av dem. Det har varit en av utgångspunkterna för den här utställningen.

Inspirerade av Endre Nemes ställer vi oss nyfikna till relationen mellan konst och språk. Vilka mellanrum skapas i utrymmet mellan flera talade språk? Hur påverkar ens modersmål, ens flerspråkighet eller ens språkförbristningar, konsten? Blir konsten i sig ett eget språk?

Den andra utgångspunkten har varit att ställa Endre Nemes konstnärskap och metoder mot mer samtida konstnärskap. Finns det något intresse för Endre Nemes och hans arbete i dag? Syns eller utmärker sig en flerspråkighet i ett bildspråk eller i de konstnärliga metoderna representerade i utställningen?

Konstnärerna i den här utställningen berättar något om språk som är i rörelse. Konstens visuella språk kan - likt ett stammande språk -kommunicera med rytm, upprepning, gester, hack och glapp. Kan det vara en tillgång som konstnär att vara flerspråkig? Byt hand för att undvika det invanda, uppmanade Endre Nemes sina konststudenter. Kanske undviker man det invanda genom att behöva byta språk?

SAMARBETE MELLAN KONSTEPIDEMIN OCH NEMESHALLEN
Utställningen är ett samarbete och i dialog med Artists Corners collageutställningar på Konstepidemin i Göteborg som öppnar den 2 september. Mer information om Artists Corner hittar du på på Konstepidemins webbplats. Länk till annan webbplats.

GIBCA Extended:
Utställningen är en del av GIBCA Extended Länk till annan webbplats. - en höst fylld med samtidskonst i Västra Götaland.

Arr: Kultur Härryda

Öppettider

Måndag - torsdag 10-18
Fredag 10-17
Lördag 11-15


Från och med måndag 4 oktober:
Måndag- torsdag 8-19
Fredag 8-17
Lördag 11-15

Caféets öppettider

Måndag - fredag 10-15
Lördag stängt


Hitta hit

Mölnlycke kulturhus
Biblioteksgatan 2
435 30 Mölnlycke

Så här hittar du till oss Länk till annan webbplats.

 

Tillgänglighet

Närmaste hållplats för buss hittar du vid Hulebäcksgymnasiet eller Mölnlycke bussterminal.


På torget utanför kulturhuset finns gott om parkeringsplatser.

Vill du stanna längre än en timme rekommenderar vi parkeringshuset vid Hemköp, pendlarparkeringen vid Mölnlycketerminalen eller parkeringsplatserna vid Hulebäcksgymnasiet.

 

Har du någon form av funktionsvariation?

Tillgänglighetsdatabasen har inventerat våra lokaler. Länk till annan webbplats.

Senast ändrad:

På kultur.harryda.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Så använder vi kakor.

ok