Ikon för öppna Meny

MENY

Ikon för Lyssna

LYSSNA

Digital föreläsning på kvinnodagen

Datum: 8 mars

Tid: 18:00 - 19:30

Biljett och anmälan: Ingen kostnad. Du behöver inte anmäla ditt deltagande innan evenemanget. Vi lägger upp en länk på den här sidan strax innan livesändningen startar.

Plats: Digital föreläsning

På internationella kvinnodagen vill vi lyfta fram skapande kvinnor, i historien och i nutid. I den här digitala föreläsningen presenterar professor Maria Sjöberg, från Göteborgs universitet, ett nytt kvinnobiografiskt lexikon (ja, kvinnor finns i historien!) och konstnären Stina Wollter är med på ett digitalt vernissage för att säga några ord om sin aktuella utställning "En slags rörelse".

Porträttbilder på Stina Wollter och Maria Sjöberg.

Konstnär Stina Wollter (foto: Mikael Olsson) och professor Maria Sjöberg, Göteborgs universitet.

Historiskt ”osynliga” kvinnor

Kl 18 - ca18.30
En vanlig fråga som väcks när historia av olika slag ska skrivas är - varför finns inga kvinnliga konstnärer, vetenskapsmän, politiker med mera...? Ja, en av anledningarna är att historieskrivningen ofta vilar på befintliga biografiska lexikon, där kvinnor sällan har fått vara med. Det nya digitala Svenskt kvinnobiografiskt lexikonlänk till annan webbplats, SKBL, vill ändra på detta. Maria Sjöberg, professor vid Göteborgs Universitet, berättar om ett urval av historiskt intressanta kvinnor som finns representerade i lexikonet.

Fakta om SKBL:
Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (www.skbl.selänk till annan webbplats) är en fritt tillgänglig databas på både svenska och engelska. Materialet får användas fritt, men källa måste anges. Under uppbyggnaden av de första tusen namnen i lexikonet bidrog 390 experter med texter, huvudsakligen forskare från olika områden och personal på museer och andra kulturinstitutioner.

Läs gärna mer om projektet här:
Nu blir Svenskt kvinnobiografiskt lexikon dubbelt så stortlänk till annan webbplats (www.gu.se 2020-08-31)

Medarr: Folkuniversitetet och Göteborgs universitet

Stina Wollter ”En slags rörelse”

Kl 18.30 - ca 18.45
Kroppen och rörelsen står i centrum när Stina Wollter visar ett urval av sina verk i utställningen "En slags rörelse" i Nemeshallen (8 mars -10 april). Utställningen öppnar måndag 8 mars. Vid det här digitala tillfället berättar Stina Wollter om utställningen istället för ett vernissage på plats.

Stina Wollter är yrkesverksam konstnär sedan mer än trettio år tillbaka. Hon har skapat, undervisat och pratat om konst under större delen av sitt liv. Genom sitt arbete med bland annat radio, föreläsningar och sociala medier är Stina Wollter en aktiv inspiratör till allas rätt att känna sig trygg i sig själv och i sin egen kropp.

Arrangör: Kultur Härryda

Öppettider

Tillfälligt begränsade öppettider

Måndag - torsdag 10-18
Fredag 10-17
Lördag 11-15

Caféets öppettider

Tillfälligt begränsade öppettider.

Måndag - fredag 10-15
Lördag stängt

 

Hitta hit

Mölnlycke kulturhus
Biblioteksgatan 2
435 30 Mölnlycke

Så här hittar du till osslänk till annan webbplats

 

Tillgänglighet

Närmaste hållplats för buss hittar du vid Hulebäcksgymnasiet eller Mölnlycke bussterminal.


På torget utanför kulturhuset finns gott om parkeringsplatser.

Vill du stanna längre än en timme rekommenderar vi parkeringshuset vid Hemköp, pendlarparkeringen vid Mölnlycketerminalen eller parkeringsplatserna vid Hulebäcksgymnasiet.

 

Har du någon form av funktionsvariation?

Tillgänglighetsdatabasen har inventerat våra lokaler.länk till annan webbplats

Senast ändrad:

På kultur.harryda.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder kakor. Så använder vi kakor.

ok