Starta förskola, fritidshem eller skola
Miljö- och hälsoskydd lämnar råd och synpunkter och ställer krav på exempelvis på ventilation, smittskydd och hygienrutiner i utbildningslokaler. Om man startar en ny verksamhet eller ändrar en befintlig lokal ska man anmäla det senast sex veckor innan verksamheten öppnar.

Foto: Mikhail Olykaynen, mostphotos.com
Verksamheter som omfattas av anmälan
Förskolor, öppna förskolor, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, grundskolor och gymnasieskolor.
Uppgifter i anmälan
Anmälan ska innehålla uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att kommunen ska kunna bedöma om lokalen är lämplig för människors hälsa och miljö. En planritning ska visa:
- anläggningens utformning med fasta installationer - exempelvis handfat, förråd, omklädningsutrymmen, arbetsplatser, toaletter med mera.
- bör vara i skala 1:50 eller 1:100.
- placering av ventilationsaggregat och ha uppgifter om luftflöden i samtliga rum.
- eventuella kundtoaletter.
Anmäl start av en ny verksamhet
Anmäl skola, förskola eller fritidshem Länk till annan webbplats.
Anmäl skola, förskola eller fritidshem för anställda i Härryda kommun Länk till annan webbplats.
Om du behöver du anmäla eller ansöka på en pappersblankett - klicka på rutan till höger "Har inte Bank-ID" inne i e-tjänsten. Då visas en blankett för utskift.
Vad händer om jag inte gör en anmälan?
Om verksamheten startar innan man gjort en anmälan kan miljö- och bygglovsnämnden besluta om att ta ut miljösanktionsavgift.
Miljösanktionsavgift (Folkhälsomyndigheten) Länk till annan webbplats.
Egenkontroll
Egenkontroll handlar om att regelbundet kartlägga verksamheten, göra riskbedömningar och dokumentera resultat, åtgärder och rutiner. I en skolmiljö kan det handla om att kontrollera städning, hygienrutiner, smittskydd, kemikaliehantering, ljudmätning och ventilation.
Ett program för egenkontroll ska finnas tillgängligt för personal och vara ett dokument som man regelbundet uppdaterar och följer.
Egenkontrollprogrammet behöver inte bifogas i anmälan men verksamheten ska kunna visa upp egenkontrollprogrammet vid tillsynsbesök.
Du som har en anmälningspliktig verksamhet är skyldig att bedriva egenkontroll enligt förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll.
Lagstiftning
Anmälan enligt 38 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:849).

Servicegaranti
Besked om handläggning av tillstånd, dispenser och anmälan enligt miljöbalken, inom två veckor
Garanti
- Du får en bekräftelse direkt på att din anmälan har registrerats om du anmält via e-tjänst. Annars får du bekräftelse inom en vecka.
- Inom två veckor får du veta vem som handlägger ditt ärende och när vi fattar ett beslut i fall beslutet dröjer längre än två veckor.
Anser du att vi inte uppfyller garantin ska du så snart som möjligt höra av dig till kommunens kontaktcenter på e-post kommun@harryda.se eller telefon 031‑724 61 00. Ansvarig chef kommer sedan att kontakta dig för uppföljning och dialog kring hur vi kan lösa den uppkomna situationen. Dina synpunkter utgör en viktig del i vårt förbättringsarbete.
Servicegarantierna ska förtydliga kommunens konkreta ambitioner inom olika områden. Om kommunen inte uppfyller en garanti i ett enskilt fall innebär det inte att kommunen medger att vi har gjort fel i juridisk mening.
Härryda kommuns servicegarantier
Miljö- och hälsoskydd
Använd vår e-post när du har ett pågående ärende som du inte anmält via e-tjänst
När du ska ansöka, anmäla eller klaga ska du använda våra övriga e-tjänster. Länk till annan webbplats.