Till innehållet

Julbord

Julbord är för många en del av jultraditionen. Det erbjuds julbord både hos vänner och på restauranger. Här följer några goda råd som hjälper dig att hantera maten på ett bra sätt.

Julbordsmat

Snart kanske du kommer att äta Julbordsmat och det finns några bra saker att tänka på då. Julbordsmat utsätts ofta för en "tuffare" hantering än vardagsmaten eftersom många människor kommer i kontakt med maträtterna på buffén. Maten är ofta oskyddad och tiden som maten står framme kan bli längre än vanligt. Därför är det viktigt att hålla rätt temperatur på livsmedlen och god handhygien. Det är också viktigt med rena redskap och kärl. Ta inte fram för stora mängder mat i taget utan fyll i stället på regelbundet.

  • Se till att ha kalla råvaror när ni förbereder de kalla maträtterna och ställ snabbt in de färdiga produkterna i kylen. Detta ger bättre förutsättningar för en god kylförvaring på buffébordet.
  • Se till att ha väl sköljda grönsaker och använd så färska råvaror som möjligt.
  • Kylvaror på buffébordet bör ha en temperatur som inte överstiger +8°C då de serveras.
  • Mat som varmhålls kräver en temperatur under serveringen på minst +60°C.
  • Varm mat behöver kylas ner till +8°C eller lägre så fort som möjligt (helst inom fyra timmar) för att minska risken för eventuell bakterietillväxt.
  • Återuppvärmning av färdigmat bör ske till minst +72°C innan den serveras.
  • Se till att utrustningarna fungerar tillfredställande och att till exempel kylplattor är väl kylda innan livsmedlet placeras på dem och att varmhållningsenheten är påslagen en tid innan livsmedlet placeras där.
  • Vid offentliga miljöer bör överbliven mat från serveringen inte sparas på grund av risken för bakterietillväxt utan istället kasseras. Tänk på att inte ta fram för mycket mat åt gången. 

Matförgiftning

Om du skulle ha oturen att få i dig dålig mat på en restaurang eller mat som är inköpt i butik kan du anmäla detta till miljö- och hälsoskydd. Det kan vara så att det finns dåliga rutiner i mathanteringen och då är det bra att vi får reda på detta så fler slipper bli sjuka. Anmälan kan du göra genom våra e-tjänster eller genom att kontakta oss via mail eller telefon.

Behöver du anmäla eller ansöka på en pappersblankett så hittar du den på första sidan i e-tjänsten (Har inte har BankID).

Kontakt

Använd vår e-post när du har ett pågående ärende som du inte anmält via e-tjänst

När du ska ansöka, anmäla eller klaga ska du använda våra övriga e-tjänster. Länk till annan webbplats.

Livsmedelsinspektörer

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-01-02