Till innehållet

Planprogram verksamhetsområde norr om Ryamotet

Innan kommunen påbörjar eventuellt detaljplanarbetet för utvecklingen av ett nytt verksamhetsområde norr om Ryamotet tar vi fram ett planprogram. Detta för att översiktligt utreda lämpligheten och möjligheten att utveckla ett större sammanhängande verksamhetsområde för kontor, industri och logistikändamål.

Flygfoto över markerat område vid Härrydavägen innan Härryda IF

Programområdet

I september 2022 beslutade kommunstyrelsen att det ska tas fram ett planprogram för området. Målsättningen är att skapa ett attraktivt, hållbart och modernt verksamhetsområde. Programmet omfattar ett cirka 150 hektar stort område norr om Ryamotet intill riksväg 40. Området utgörs till stora delar av pågående bergtäkts- samt återvinningsverksamhet. Resterande områden utgörs av varierad naturmark.

I kommunens översiktsplan ÖP2012 ingår området delvis som utbyggnadsområde för verksamheter på lång sikt.

Syftet med planprogrammet

Programmet syftar bland annat till att ta fram en vision och struktur för hur verksamhetsområdet ska utvecklas samt att i ett tidigt skede av planarbetet få till en dialog mellan kommunen och de som kan beröras av planen. Tanken är att kommunens beslutsunderlag ska breddas med fler erfarenheter och synpunkter och att sakägare med flera ska få möjligheter till insyn och påverkan tidigt i processen.

Underlätta efterföljande detaljplanering

Ett planprogram kan också medföra att planprocessen blir effektivare och smidigare genom att viktiga strategiska frågor behandlas i ett tidigt skede. Planprogrammet kan förutom övergripande syfte, riktlinjer med mera även ange lämplig indelning för efterföljande detaljplanering samt en utbyggnadsordning.

Att detaljplanering ska föregås av ett planprogram är ett frivilligt steg i detaljplaneprocessen. Kommunen har i det här fallet valt att inleda planprocessen med ett planprogram, då det anses underlätta för efterföljande detaljplanering.

Planprogrammets status

Planprogrammet utgör ett visionsdokument. Det godkänns men fastställs inte och är därmed ingen bindande handling och kan inte överklagas. Överklagande är möjligt först när en detaljplan är antagen, vilket är det sista skedet i planprocessen.

Efter godkännande av planprogrammet är det vanligt att successivt påbörja nästa steg i processen som är att ta fram en eller flera detaljplaner för det område som planprogrammet omfattar.

Status och dokument

Tyck till!

Du kan alltid ställa frågor om pågående arbete med programmet och då vänder du dig till planarkitekten. Du hittar kontaktuppgifter nedan.

Kontakt

Ställ frågor om planen till projektledaren:
Anna Wallin

Emma Bäcklund, biträdande planarkitekt

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2025-03-15