Till innehållet

Wolffs kulle

Wolffs kulle fungerar som en grön oas av bostadsnära natur i Mölnlycke. Området är en viktig del av den gröna infrastrukturen och erbjuder möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Bland annat finns här en teknikbana för mountainbike-cyklister och cykelstigar med hopp- och balanshinder.

Wolffs kulle präglas av en varierad terräng med flera naturstigar i de östra delarna av området.

Om platsen

Wolffs kulle är ett centralt beläget grönområde i Mölnlycke på cirka 62 000 kvadratmeter. Entréer till området finns i den norra och södra delen där man kan ta sig fram på en asfalterad gångväg. Området karaktäriseras av en varierad terräng där branta sluttningar gör området något svårtillgängligt.

Flera naturstigar löper genom de östra delarna av området. Här bidrar mountainbike-cyklister till att hålla stigarna öppna. Dessa stigar är ofta smala och ibland branta med ojämnt underlag, och på vissa ställen finns små hopphinder för cyklisterna. Stigarna lämpar sig även bra för promenader och leder besökaren till en fin utsiktsplats över Mölnlycke. Även i de västra delarna finns en stig som leder fram till en utsiktspunkt.

Karta över Wolffs kulle. Det går en gång- och cykelväg över kullen, från Syrenvägen i syd till Dahliavägen i nord, med en grillplats ungefär på mitten.

Karta över Wolffs kulle.

En mångfald av arter

Wolffs kulle är en viktig länk i den gröna infrastrukturen som bidrar till spridningen av arter i landskapet. I området förekommer en del rödlistade och hotade arter, främst fåglar såsom tornseglare och grönsångare, men även igelkottar enligt rapporter i Artportalen. Området bidrar även med viktiga habitat för vanligare och mindre hotade arter, till exempel nötväcka, koltrast och talgoxe.

I syfte att stödja den biologiska mångfalden arbetar kommunen aktivt med att lämna död ved, det vill säga fallna träd och delar av träd, på lämpliga platser i kommunen. Wolffs kulle är en av dessa platser, och här kan man även kan använda sig av den döda veden till att leka och bygga kojor samtidigt som vi hjälper insekter och andra organismer att hitta boplatser och föda.

Lokala naturvårdsprojekt (LONA)

I Wolffs kulle har det pågått ett så kallat LONA-projekt. Kommunen har i projektet tagit fram en skötselplan för hur naturvärden kan bevaras och stärkas samt hur tillgängligheten i området kan ökas i form av röjd stig, tydliga entrépunkter, informationstavla och sittmöjligheter för fika och vila. LONA-projektet färdigställdes under våren 2025.
Skötselplan Wolffs kulle 2025 Pdf, 13.4 MB.

Härma naturen för ökad biologisk månfald

Wolffs kulle är beläget mellan två värdekärnor för särskilt skyddsvärda träd. Särskilt skyddsvärda träd innebär träd som har ett mycket högt värde ur ekologisk synpunkt och inkluderar jätteträd (träd med över 1 meter i diameter), träd med stora håligheter och träd som är mycket gamla (200 år för ek, gran, bok och tall och 140 år för övriga träd).

I syfte att binda ihop dessa värdekärnor har Länsstyrelsen i Västra Götaland med olika ingrepp skapat död ved och mikromiljöer i unga eller medelålders ekar som normalt bildas i mycket gamla träd. Detta kallas veteranisering, och resultatet är en livbåt för många rödlistade och hotade arter genom att på kort tid skapa livsmiljöer i unga träd. I områden med få gamla träd och ett stort åldersglapp mellan träden kan veteranisering av unga träd ha en avgörande betydelse för den långsiktiga överlevanden hos många hotade arter. De ekar som bearbetats är uppmärkta med nummerbrickor av metall.

En nummerbricka på ett veteraniserat träd

Nummerbrickor på veteraniserade träd underlättar identifikation och uppföljning av Länsstyrelsens arbete.

Exempel på insatser är att skapa håligheter, stora partier med bar ved på stammen, efterlikna skador efter blixtnedslag eller ringbarkning av grenar eller hela träd.

Arbetet med veteranisering av ekar är särskilt fokuserat på att gynna livsmiljöer för den hotade läderbaggen. Läderbaggen är beroende av gamla ihåliga ädellövträd där larven lever i det lösa material som samlas i stamhåligheter, mulmen. Arten hotas av att deras livsmiljöer växer igen – att lämpliga träd dör i förtid på grund av konkurrens från andra träd samtidigt som mängden solbelyst ved minskar och försämrar mikroklimatet i hålträdet. Mer information om läderbaggen går att hitta på Naturvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats..

Trädgårdsmästaren bakom namnet

Gammalt fotografi på Pontius Wolff

Wolffs kulle är uppkallad efter trädgårdsmästaren Pontius Wolff, som år 1929 köpte marken på båda sidorna om Allén och startade en handelsträdgård. Trädgården låg där bostadsrättsföreningen Tulpanen finns idag. På 1960-talet byggdes även det nya, moderna ålderdomshemmet Rådahemmet på platsen där bostadshuset tidigare legat.

Pontius Wolff var son till en dansk trädgårdsmästare i Fässberg och kom från en gammal trädgårdsmästarsläkt. Under många år utbildade han sig i Tyskland, England, Belgien och USA, innan han 50 år gammal startade sin handelsträdgård i Mölnlycke. I sex växthus på totalt 2 000 kvadratmeter och 150 bänkfönster odlade han och hans anställda blommor, tomater, gurkor och krukväxter som såldes på torgen i Göteborg. Det var den största odlingen under glas i Mölnlycke.

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2025-03-31