Till innehållet

Material som kommer i kontakt med livsmedel

Om din verksamhet tillverkar, förädlar eller distribuerar produkter som kommer i kontakt med livsmedel, ska du registrera det hos miljö- och hälsoskydd. Exempel på sådana produkter är förpackningar och köksutrustning.

Förpackningar för bananklasar i en livsmedelsindustrilokal med rullband

Foto: David Calzada, Mostphotos

Kontaktmaterial är allt från förpackningsmaterial och plasthandskar till köksredskap, processutrustning och andra material som kommer i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel. Sådana material förkortas ibland FCM (Food Contact Materials).

Kontaktmaterial för livsmedel kan exempelvis vara

  • förpackningsmaterial för livsmedel: plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong- och plastförpackningar och olika slags folier.
  • bordsartiklar: porslin, glas och matbestick.
  • köksredskap: kastruller, stekpannor, ugnsplåtar, slevar och vispar.
  • köksapparater: kaffebryggare, elvispar och juicepress.
  • delar till matlagningsapparater: tätningar, slangar, rör och hjul.
  • utrustning och ytskikt: transportband och filterdukar.

Registrera din verksamhet

Du som har ett företag som tillverkar, importerar, förädlar eller säljer kontaktmaterial och -produkter, omfattas av miljö- och hälsoskydds kontroll. Därför måste du registrera din verksamhet hos miljö- och hälsoskydd i Härryda kommun.

Lagstiftningen om kontaktmaterial riktar sig till företag som tillverkar, förädlaroch distribuerar dessa material och produkter på marknaden. Inte till livsmedelsföretagare som använder kontaktmaterial.

Verksamheter som inte behöver registreras

Du som till exempel har en restaurang eller en annan verksamhet där du använder köksmaskiner och förpackningar behöver inte göra någon specifik registrering för kontaktmaterial eftersom den ingår i den vanliga kontrollen som miljö- och hälsoskydd gör.

Följande verksamheter är undantagna från registreringsplikten:

  • Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas ha en omsättning för kontaktmaterial (FCM) som är mindre än 80 000 kronor per år.
  • Verksamheter som beräknas tillverka, förädla eller importera färre än 1 000 enheter av material och produkter avsedda för livsmedel.
  • Restauranger och andra livsmedelsföretag som hanterar FCM.

Kontakt

Använd vår e-post när du har ett pågående ärende som du inte anmält via e-tjänst

När du ska ansöka, anmäla eller klaga ska du använda våra övriga e-tjänster. Länk till annan webbplats.

Fredrik Karner, livsmedelsinspektör

Marcus Liberås, livsmedelsinspektör

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2025-02-26