PFAS-ämnen
PFAS-ämnen har många användningsområden men är mycket svåra att bryta ner när de hamnar i naturen. Vissa PFAS-ämnen är giftiga och kan ha skadliga effekter för människor och miljö. PFAS finns bland annat i brandsläckningsskum och i vissa impregneringsmedel. Fel hanterat kan det hamna i sjöar och grundvatten.

Foto: Beatlesydbarrett, Mostphotos
Det här är PFAS
PFAS är syntetiskt framställda högfluorerade ämnen och samlingsnamn för mer än 10 000 identifierade ämnen. De har varierande egenskaper och bred användning i samhället.
PFAS är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i en mängd olika produkter. Exempelvis i vissa impregneringsmedel i textiler, läder och pappersförpackningar men också skidvallor, produkter som är vattenavvisande men luftiga som Gore Tex, samt kosmetika. Det mest kända användningsområdet i Sverige är brandskum (klass B).
PFAS-ämnen kan komma in i livsmedel som dricksvatten och fisk på olika sätt. Tidigare brandövningar med brandskum är en vanlig källa till spridning av PFAS-ämnen till livsmedel.
PFAS (Kemikalieinspektionen) Länk till annan webbplats.
Tolerabla veckointag (TVI)
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) tar fram tolerabla veckointag för olika miljögifter. Det acceptabla veckointaget är den mängd av ett visst ämne som en människa kan få i sig varje vecka under hela livet utan att riskera någon påverkan på hälsan.
PFAS och andra miljögifter i dricksvatten och livsmedel - kontroll (Livsmedelsverket) Länk till annan webbplats.
Livsmedelsverket bedömer att risken att konsumera fisk med halter som leder till att det tolerabla veckointaget överskrids under kortare perioder, inte medför någon ökad risk för hälsan. Däremot är det viktigt att om möjligt begränsa, eller avstå från, att regelbundet äta fisk som man vet innehåller höga halter av PFAS.
Miljö- och hälsoskydd
Använd vår e-post när du har ett pågående ärende som du inte anmält via e-tjänst
När du ska ansöka, anmäla eller klaga ska du använda våra övriga e-tjänster. Länk till annan webbplats.