Till innehållet

Nybyggnadskarta

När du söker bygglov eller gör en anmälan för eldstad, attefallshus eller liknande behöver du ha en nybyggnadskarta. Det är en karta som samlar ihop viktig information om fastigheten. Här kan du beställa en nybyggnadskarta.

Exempel på en förenklad nybyggnadskarta som visar information från detaljplanen.

Exempel på en förenklad nybyggnadskarta som visar information från detaljplanen.

Vad är en nybyggnadskarta?

En nybyggnadskarta visar din fastighet men även andra saker, exempelvis exakta mått och avstånd till andra fastigheter, mark- och gatuhöjder, vatten- och avloppsledningar med mera. Det är en karta som kräver ett förarbete. Det är kommunen som tar fram nybyggnadskartor mot en avgift.

Olika typer av nybyggnadskartor

Nybyggnadskartan behöver visa olika saker beroende på vad man vill bygga. Därför finns det olika typer av nybyggnadskartor:

  • En nybyggnadskarta för anmälan används när man gör en anmälan till kommunen.
  • En förenklad nybyggnadskarta används för en mindre åtgärd såsom en komplementbyggnad, en tillbyggnad, eller en altan. Vid flera stycken mindre åtgärder samtidigt krävs en fullständig nybyggnadskarta. Den förenklade nybyggnadskartan finns i två olika utföranden, inom och utom detaljplan.
  • En fullständig nybyggnadskarta används för att bygga ett helt bostadshus med tillhörande komplementbyggnader eller flera stycken mindre åtgärder på fastigheten samtidigt. Fullständig nybyggnadkarta finns i tre utföranden: inom och utom detaljplan och vid ny VA-anslutning även med VA-information.

Innehåll i olika kartor Pdf, 395 kB.

Gränskontroll i samband med nybyggnadskarta

Förenklad nybyggnadskarta och karta för anmälan inkluderar inte inmätning av befintliga gränsmarkeringar som standard. Om inmätning av gränsmarkeringar bedöms nödvändig tillkommer ett arbete motsvarande en kostnad av en timmes arbete enligt gällande taxa. Detta arbete tillkommer eftersom den planerade byggnationens placering är närmare än 6 meter till fastighetsgräns och syftar till att säkerställa att kartan uppfyller de krav som gäller för det aktuella ärendet. I vissa fall kan bygglovsenheten godkänna en mindre detaljerad karta. Men då måste vi först undersöka om det är tillräckligt. Vi tar ut en avgift (en timtaxa) för det arbetet.

Om du bara ska söka förhandsbesked kan det räcka med en primärkarta. Då beställer du en primärkarta.

Vilken nybyggnadskarta behöver du?

För att undvika onödiga kostnader är det bra om du först kontrollerar vilken typ av nybyggnadskarta du behöver innan du gör din beställning. Du kontrollerar det enklast med hjälp av bygglovsenhetens checklistor för olika byggprojekt.
Guide till olika byggprojekt

Nybyggnadskartan baseras på en primärkarta

Kommunen har så kallade primärkartor i sina arkiv. Det är stora, detaljerade kartor över små områden som kvarter och fastigheter. Primärkartorna visar allt som finns ovan jord, till exempel byggnader, vägar, lyktstolpar, elskåp, altaner och planteringar.

Eftersom primärkartorna kan vara gamla behöver man oftast en uppdaterad karta när man ska söka bygglov eller göra en anmälan. Om man beställer en nybyggnadskarta från kommunen åker vi eller behöriga mätingenjörer ut till fastigheten. Där jämför vi primärkartan med hur det ser ut i verkligheten och justerar primärkartan. Sedan gör vi en nybyggnadskarta baserad på den justerade primärkartan.

Vänta med beställningen tills fastighetsbildningen är klar

Vänta med att beställa nybyggnadskartan om din fastighet inte finns ännu, till exempel för att någon fastighet måste styckas av eller slås ihop med en annan fastighet först. Du kan beställa nybyggnadskartan när processen är klar (när din fastighet har fått en fastighetsbeteckning och gränserna har vunnit laga kraft).

Nybyggnadskartan - underlag till situationsplanen i ditt bygglovsärende

När du söker bygglov eller gör en anmälan ska du skicka in en situationsplan som visar vad du vill göra för förändring. En situationsplan är nybyggnadskartan men där du också har markerat vad det är du vill bygga, ändra eller riva. Du ska alltså inte skicka in nybyggnadskartan som den är utan att först ha ritat ut det du vill göra på fastigheten.

Här beställer du din karta

Du måste beställa en nybyggnadskarta varje gång du söker bygglov eller gör en anmälan. Nybyggnadskartan är giltig i två år, så länge som fastighetsindelningen eller fastighetens byggnader eller mark inte ändras.

Hur lång tid tar det att få en nybyggnadskarta?

Vanligtvis är leveranstiden 5 veckor.

Vi tar betalt för kart- och mättjänster

Härryda kommun tar betalt för kart- och mättjänster, exempelvis att beställa en nybyggnadskarta. Priset är bestämt i förväg, i en så kallad kart- och mättaxa.
Kart- och mättaxans del av plan- och bygglovstaxan 2025, kapitel 3 Pdf, 747.9 kB.

En nybyggnadskarta för fastigheter under 3 000 kvadratmeter kostar 7 150–11 550 kronor beroende på vad du söker bygglov för.
En primärkarta för förhandsbesked kostar 1 166 kronor.

Kostnaderna för kart- och mättjänster ingår inte i bygglovsavgiften. Därför får du fakturan för kart- och mättjänster separat.

Symbol för servicegaranti, knuten hand med tumme upp.

Servicegaranti

Levererad nybyggnadskarta inom sex veckor

Kommunens kart- och GIS-enhet ska producera och leverera nybyggnadskartor så skyndsamt som möjligt, utan att tumma på kvaliteten. Härryda kommun arbetar för att ha så kort leveranstid som möjligt.

Du som beställer nybyggnadskartor får:

  • en handläggare tilldelad inom en vecka.
  • din beställda kartprodukt inom sex veckor.

Det är en av våra servicegarantier.

Anser du att vi inte uppfyller garantin ska du så snart som möjligt anmäla detta via e-tjänsten. En ansvarig för verksamheten kommer sedan att kontakta dig för att följa upp det som hänt och hur vi kan lösa situationen. Dina synpunkter är en viktig del i vårt förbättringsarbete.

Om du har frågor om servicegarantin kan du höra av dig till kommunens kontaktcenter på e-post kommun@harryda.se eller telefon 031-724 61 00.

Våra servicegarantier ska förtydliga kommunens konkreta ambitioner inom olika områden. Om kommunen inte uppfyller en garanti i ett enskilt fall innebär det inte att kommunen medger att vi har gjort fel i juridisk mening.
Härryda kommuns servicegarantier

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2025-03-03