Till innehållet

Paulina Orshammar

En gång i månaden presenterar Pedagog Härryda en intressant profil från våra verksamheter. Denna gång möter vi Paulina Orshammar, kock på Hindås förskola.

Bild på Paulina Orshammar i köket på Hindås förskola

Paulina Orshammar, kock på Hindås förskola. Antal år i kommunen: 12.

Ungefär hur många måltider gör ni per vecka?

– Vi serverar mellan 250 – 300 luncher i veckan. Sen tillkommer frukost och mellanmål för en stor del av barnen på förskolan.

Lagar ni mycket mat från grunden?

–De allra flesta måltider lagar vi helt från grunden här på förskolan. Vissa fiskrätter gör vi inte helt själva, detsamma gäller även falafel och vissa andra vegetariska rätter. Vi bakar även eget bröd nästan varje dag här på förskolan.

Hur jobbar ni för att måltiden ska bli en positiv upplevelse för barnen?

– Jag tycker att det är viktigt att maten ser inbjudande ut. Vi har en matsal här på förskolan och då är det lite lättare att lägga upp det snyggt och barnen tycker att det är roligt. Vi försöker även att servera maträtter som vi vet att barnen gillar. Sen variera vi rätterna med olika kryddor och tillbehör. Vi försöker få barnen att smaka på all mat.

Vad är viktigt för att skapa en sund inställning till mat bland barnen?

– Om barnen får en positiv upplevelse av måltiderna så ger det goda förutsättningar för att skapa en sund inställning till mat hos barnen. Sen kan det vara individuellt vad man tycker är sunt och inte.

Får barnen vara med och önska vad det ska bli för mat?

– På förskolan har vi en egen matsedel och då finns det ofta rester som behöver ätas upp. Det har inte riktigt fungerat att barnen får önska maträtter, sen vet vi vilka maträtter många gillar lite extra så de försöker vi servera emellanåt. Även om vi kanske hade velat ha önskeveckor så har vi en ganska tuff budget just nu.

Vilken är den mest otippade maträtten som barnen gillar?

– Den hade vi faktiskt idag, det är sillflundra med potatismos. Vi i personalen tycker kanske inte lika mycket om den maträtten, men de allra flesta av barnen tycker att det är jättegott. Sen är det lite svårare att få barnen att gilla nya rätter som vi försöker servera då och då.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Allt, jag tycker att det är viktigt att ha roligt på jobbet och jag har jättekul på jobbet. Jag har fantastiska kollegor och tycker jag att det är inspirerande och givande. Sen har jag även stöttande och fantastiska chefer. Jag älskar mitt jobb.

Hur jobbar ni för att minska matsvinnet?

– Vi förespråkar att barnen ska ta lite mat åt gången. De får äta så mycket de vill men man äter upp det man har på tallriken först innan man tar mer. Sen har vi även börjat med mindre tallrikar så att det inte ser ut som att det är lite mat på tallriken. Det har fungerat jättebra. Barnen äter sig mätta och slänger inte så mycket mat.

Vad ska du göra efter den här intervjun?

– Jag ska vara ledig imorgon så jag ska förbereda för vikarien som ska vara här istället för mig då så att hon får bra förutsättningar.

Samlingssida för månadens profil Länk till annan webbplats.

Kontakt

Paulina Orshammar, kock på Hindås förskola

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-11-21