Josefine Olofsson
En gång i månaden presenterar Pedagog Härryda en intressant profil. Denna gång möter vi Josefine Olofsson, förskollärare på Skårtorps förskola i Härryda.

Josefine Olofsson, förskollärare på Skårtorps förskola, avdelning Snigeln.
Härryda kommun har som ambition att skapa Sveriges bästa skola. Målbilden gäller från förskolan upp till gymnasiet.
Vad betyder Sveriges bästa skola för dig?
- För mig innebär Sveriges bästa skola att vi ska ha en god kommunikation med grundskoleverksamheten. Detta för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för våra barn, först i förskolan och sedan vidare i överlämningen till grundskolan.
- Vi kommunicerar med grundskolan innan överlämningen av barnen men vi skulle önska mer återkoppling från grundskolan hur det går för barnen när de börjat där. Är det något vi behöver tänka på och lägga mer vikt vid för att hjälpa barnen mer innan de börjar i skolan? Jag tänker att en god kommunikation med grundskolan både innan och efter överlämning är väldigt bra för att skapa den bästa skolan.
- Sen tycker jag att visionen med Sveriges bästa skola är en bra grundprincip, den synen ska vi ha hela tiden.
Du är en av de förskollärare som utbildats till processledare. Vad har du framför allt tagit med dig från den utbildningen?
- Processledarutbildningen har gett mig kunskap, kompetens och redskap att leda kvalitets- och professionsutvecklande processer genom att involvera hela arbetslaget i undersökande processer av egna aktioner.
- På förskolan där jag jobbar har vi professionella lärgrupper där jag handleder mina kollegor att använda redskapen som vi fick under utbildningen. Jag var inte handledare innan jag började utbildningen, jag blev först processledare och sen handledare. Under cirka 1½ år har jag haft olika lärgrupper med mina kollegor. Jag känner att det utvecklar mig och att det ger mig många nya kunskaper. Genom lärgrupperna utvecklar vi arbetslaget och barngruppen, det har varit jättekul.
Hur har förskolan använt sig av den kunskap och kompetens som utbildningen gett dig?
- Jag har fått stöttning av mina rektorer och när vi har planerat och diskuterat framtiden så har de lyssnat och vi har tillsammans skapat förutsättningar för att driva igenom mina idéer. Det har också funnits personal som täckt upp för mig i barngruppen när jag har varit borta och arbetat med delar i utbildningen, det har känts skönt. Jag har även fått stöttning från mina kollegor som har varit positiva till mina idéer.
- Under lärgrupperna som vi har haft under terminerna som gått har vi använt våra aktioner till att dokumentera och analysera kollegialt i syfte att bättre förstå och använda framgångsrika strategier för professions- och kvalitetsutveckling. Varje analys av aktioner leder till nya aktioner i en kunskapande spiral.
Du är även en av de processledare som ska fungera som mentor för de förskollärare som utbildas nu. Hur ser du på detta uppdrag?
- Jag tycker att det är ett spännande uppdrag där jag får hjälpa till att utbilda fler processledare. Det kommer att bli både kul och utvecklande nu när jag ska läsa andras arbeten och se hur de har tänkt. Vid sidan av att stötta dem som mentor så kommer det även att utveckla mig, både som processledare och mentor.
Vad tycker du är extra viktigt i mötet med barnen på förskolan?
- Att man är närvarande, vilket innebär att man lyssnar in barnen, ser barnen, stöttar och uppmuntrar dem under deras tid på förskolan. Barnen behöver vuxna som är där, stöttar och uppmärksammar dem, det tycker jag är det viktigaste.
Kan du ge några exempel på hur ni arbetar för att skapa trygghet och goda relationer med barnen?
- Vi försöker att vara närvarande så mycket det går med barnen och ha en positiv inställning där vi lyssnar på barnen och är förebilder för dem. Det är även viktigt med tydliga rutiner så att barnen vet vad som kommer att ske under dagen, det hjälper till att ska en trygg plats för barnen. En annan del i att skapa trygghet är att vi pedagoger har samma förhållningssätt till barnen så att barnen vet vad som gäller.
Vilket lärande är du inne i för tillfället? Både tillsammans med kollegor och för egen del i syfte att utveckla verksamheten på din enhet?
- Som processledare har jag startat nya lärgrupper, denna termin är en från varje avdelning med vid dessa tillfällen. På lärgruppstillfällena handleder jag mina kollegor för att vi tillsammans skall lära oss mer om aktionslära/aktionscykel. Vi undersöker, analyserar och förbättrar verksamheterna tillsammans i dessa grupper.
- Tillsammans med barnen på avdelningen har vi startat upp ett tema kring Kompisböckerna, där kanin och igelkott är bästa vänner men även de kan vara ovänner. Böckerna går igenom situationer som barnen känner igen sig i. Vi kommer att arbeta mycket med sociala relationer, exempelvis hur vi är mot varandra, hur man är en bra kompis och hur man kommer överens. Detta är något som vår barngrupp behöver stärkas i under denna termin.
- Vi håller även på med en stor renovering här på förskolan och det har varit ett lärande i sig. Vi har fått en summa pengar och vi har funderat på hur vi vill ha det på avdelningarna. Vilka möbler och vilken inredning vill vi köpa till våra lärmiljöer för att utveckla våra verksamheter på bästa sätt? I kommunen har vi fokus på språkutveckling så vi tänkte bland annat göra ett språkrum med olika hjälpmedel i.
Vad är det bästa med ditt arbete?
- Alla möten med barnen och att vi har stor möjlighet att påverka och ge barnen förutsättningar till utveckling och lärande, något som de har med sig vidare i livet. Det jag tycker är mest spännande är att forma vardagen och anpassa undervisningen så att den passar alla barn. Att få vara nyfiken och lyssna in vad barnen behöver och stötta dem i deras utveckling.
- Sen är det en härlig känsla när man kommer till jobbet på morgonen och barnen ropar god morgon och ger personalgruppen ett glatt mottagande.
Vad ska du göra efter den här intervjun?
- Vi ska gå ut med barnen på gården och leka.
Josefine Olofsson, förskollärare Skårtorps förskola