Till innehållet

Kapprumsbibliotek på Västergärdets förskola – en väg till större läslust

Högläsning kan ha flera goda effekter på språkutvecklingen och kan även utveckla barnens fantasi och föreställningsförmåga, talspråk och ordförråd. Barnen utvecklar även sitt berättande och förmåga att uttrycka tankar, intresse för bild och text och deras förmåga att förstå sin omvärld.

Bild på ett kapprumsbibliotek.

I förskolans läroplan finns tydligt angivet att utbildningen ska lägga stor vikt vid att stimulera barns språkutveckling och att barn ska erbjudas en stimulerande miljö där de får förutsättningar att utveckla sitt språk genom att lyssna till högläsning och samtala om litteratur och andra texter.

Vad är ett kapprumsbibliotek?

Västergärdets förskola har, sedan årsskiftet 2022/2023 tillsammans med biblioteket i Landvetter en satsning som syftar till att vårdnadshavare och barn får möjlighet att låna med sig kvalitativt utvalda böcker från våra kapprum. Ett kapprumsbibliotek är, precis som det låter, ett litet bibliotek just i förskolans kapprum där familjer enkelt kan låna en bok vid hämtning av barn.

Kapprumsbibliotek sänker trösklarna

Målet med kapprumsbiblioteken är att inspirera vårdnadshavare till att läsa mer med sina barn och att sänka tröskeln för familjer att besöka bibliotek i framtiden. Ett syfte är också att tillgängliggöra böcker för fler familjer på fritiden. Både förskolan och biblioteket har som mål att stärka och utveckla barns språk. Kapprumsbibliotek är ett sätt att arbeta tillsammans mot detta gemensamma mål. Självklart ska vi samarbeta för barnens bästa!

Västergärdets förskola har tre gemensamma kapprumsutrymmen och det finns ett bibliotek i varje. I varje kapprum finns ungefär 40 böcker. Personalen på Landvetter bibliotek sätter ihop olika paket utifrån barnens ålder samt vilka olika språk som talas i barnens familjer och byter ut böckerna i början av varje termin.

I samband med uppstarten för kapprumsbiblioteken gick information ut till alla vårdnadshavare både från förskolan och från biblioteket och tydliga instruktioner finns uppsatta i varje bibliotek. Vårdnadshavare uttrycker att det är bra att kunna låna hem böcker direkt ifrån förskolan, vilket också visar sig i utlåningsstatistiken. Ofta hör personalen hur barn och vårdnadshavare står och diskuterar vilken bok de ska låna. De får lov att låna en bok i taget och ha den hemma i max en vecka. Barnen pratar också mycket om de olika böckerna och om vilka favoriter de har.

Viktig del i språkutvecklingen

Vi ser stora vinningar med kapprumsbiblioteken. Barnen blir mer lästa för i hemmen och böcker finns väldigt närvarande för barnen, både på förskolan och i hemmen. Vi kan också följa upp med barnen och samtala om de böcker de haft hemma, vilket kan ge en röd tråd och fördjupade samtal om innehåll, texter och berättande. Eftersom vi har fokus på språk och högläsning på förskolan så blir vi också hjälpta av kapprumsbiblioteken. Det har blivit en extra lärmiljö som vi kan utnyttja och vi läser ofta böcker därifrån.

Kontakt

Charlotte Scott, rektor Västergärdets förskola

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-04-19