Till innehållet

Gemensamt matematikprojekt mellan Landvetterskolan och Hulebäcksgymnasiet

Många elever i grundskolan och på gymnasiet i Härryda kommun uppvisar svårigheter i matematikämnet, vilket alltför ofta leder till ett icke godkänt betyg. I en genomförd analys på individnivå med fokus på de elever som inte når gymnasiebehörighet utmärker sig matematikämnet negativt.

Bild på elever i ett klassrum.

Även på gymnasiet har många elever svårigheter i de första matematikkurserna varpå omfattande resurser läggs på stödundervisning i olika former.

Stärkt samarbete för höjd måluppfyllelse

Hösten 2023 inleddes ett längre utvecklingsarbete i samarbete mellan Hulebäcksgymnasiet och Landvetterskolan med syftet att höja måluppfyllelsen i ämnet matematik. Utvecklingsarbetet ska stärka samarbetet mellan skolformerna samt mellan lärare både inom och mellan olika stadier. Samarbetet inleddes mellan förstelärare i matematik som fungerar som processledare. Från Landvetterskolan Erik Ingebrigtsen och Eva Klingnäs och från Hulebäcksgymnasiet Linda Gunnarsson och Sebastian Idh.

Utifrån detta inleddes höstterminen 2024 utvecklingsarbetet i matematik med följande mål och syfte:

  • Stärka elevernas lärande i matematik i alla olika skolformer i kommunen och därmed öka måluppfyllelsen.
  • Stärka samarbetet mellan skolformerna.
  • Stärka samarbetet mellan lärare både inom och mellan olika stadier.

I det första steget, under läsåret 24-25, kommer projektet att involvera alla matematiklärare på Landvetterskolan i årskurs 4-9. I förlängningen hoppas vi kunna sprida arbetssättet och resultatet av undersökningarna till andra grundskolor i kommunen och även skapa en tydlig dialog och samverkan med Hulebäcksgymnasiet och matematiklärarna där. Arbetet fortlöper därefter fram till läsårsslutet 2027. Under vårterminen 2027 utvärderas projektet varpå beslut fattas om hur resultatet skall komma att användas.

Utgångspunkten är den process som beskrivs i Professionsutveckling och kollegialt lärande (Katz, Ain Dack), där deltagarna tillsammans med processledare driver arbetet enligt följande cykel:

1. Arbeta fram en undersökande fråga: Vad är praktikproblemet och varför är det ett problem?
2. Ta fram en arbetshypotes och planera för hur den ska undersökas: - Hur tänker vi gå till väga och varför?
3. Fastställ framgångskriterier och evidens som ska samlas in (och hur)
4. Genomför planen
5. Analysera hur evidensen förhåller sig till framgångskriterierna
6. Reflektera över lärandet
7. Fastställ ”nästa praktik” för undersökningscykel

Kartläggning av kunskaper

Med särskilt fokus på taluppfattning inleddes projektet under höstterminen 2024 med matematiklärarna på Landvetterskolan. Projektets inledande fas har innefattat kartläggning av elevernas kunskaper samt arbete med att utarbeta undersökande frågor baserat på denna kartläggning.

Kartläggningen gick till så att alla klasser genomförde test från Förstå och använda tal (FoAT). Alla årskursers resultat sammanställdes och analyserades. Deltagarna i projektet delades in i tre grupper där varje grupp hade ett fokusområde (Bråkräkning, Multiplikation och division samt Skriftliga beräkningar). Grupperna skulle sedan med hjälp av statistiken från testerna se över vilken typ av uppgifter eleverna hade svårt för genomgående, vilken typ av uppgifter verkar det finns en bra progression inom över årskurserna och vilken typ av uppgifter löser de på ett bra sätt. Det här presenterades sedan för alla. Med utgångspunkt i vad som framkom genomfördes en brainstorming med vilka områden lärarna var intresserade av att arbeta vidare med. Brainstormingen mynnade ut i tre undersökande frågor att arbeta vidare med.

De tre undersökande frågor som togs fram var följande:

  • Hur kan vi arbeta för att möta alla elever på deras nivå?
  • Hur kan vi arbeta för att eleverna ska utveckla sin problemlösningsförmåga?
  • Hur kan vi arbeta för att eleverna ska utveckla sin taluppfattning med särskild utgångspunkt i bråkräkning.

Testperioder

Under projektets gång kommer även alla klasser fortsatt att genomföra test från FoAT för att kunna utvärdera utvecklingen hos eleverna. Årskurs 5, 6, 8 och 9 genomför testerna en gång i slutet av läsåret medans årskurs 4 och 7 genomför ett test i början av och ett i slutet av läsåret. Detta för att göra en kartläggning av eleverna då de kommer från olika skolor och påbörjar ett nytt stadie.

Kommande läsår kommer primärt att ägnas åt fortsatt arbete med dessa. Under läsåret 2025-2026 kommer fokus ligga på steg 3 och 4 i processen (se processtegen ovan).

Kontakt

Katarina Johansson, rektor Landvetterskolan

Sofia Björklund, rektor Landvetterskolan

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2025-03-06