Till innehållet

Från djuren i staden till popcorn på Pinchos

Här på avdelning Snöflingan på Agnebäckens förskola arbetar vi just nu utifrån en bok som heter Djuren i vattnet av Sarah Sheppard. Hittills har vi börjat spåna tillsammans med barnen om vad de redan kan om djurlivet i vattnet och vad de vill lära mer om. På vår processvägg har vi också skapat vattendjur av olika material.

Bild på processväggen

Årets tema är en fortsättning på det väldigt roliga och lärorika projekt vi arbetade med tillsammans med barnen under förra året. Då handlade det om djuren i staden. Eller rättare sagt det startade där; när vi som gemensam litteratur i huset använde oss av boken Djuren i staden av samma författare. Sedan tog projektet lite oväntade vägar, helt utifrån barnens intresse.

När vi började läsa boken och pratade om hur djuren i staden har det så kom vi också in på att prata om vad en stad är. Är Landvetter en stad exempelvis? Nej, tillsammans kom vi fram till att Landvetter snarare är en ort och att vår närmsta stad är Göteborg.

Bild på barnens arbeten.

Därifrån hade många barn erfarenheter. Det visade sig att många kände till området runt Korsvägen, med Liseberg, Gothia Towers och Universeum, men även Eriksbergskranen på Hisingen var det ett barn som pratade mycket om, eftersom hans morfar bodde i närheten.

Så från att från början handla om djuren hade projektet också utvecklats till att handla om själva staden Göteborg, vilket syntes i barnens skapande. Det visade sig att nästan alla barn hade ätit på Pinchos, därför byggdes restaurangens entré, komplett med röda mattan, men också med popcornbägare. Ett barn menade också att det var väldigt viktigt att skapa spårvagnarna och visa att de går på el. Dessa passade in på Korsvägen, liksom Pressbyrån med sin stora digitala klocka.

Bild på barnens arbeten.
Bild på barnen arbeten

Barnen var väldigt engagerade i projektarbetet. Det kunde vara ett barn som kom med en idé, utifrån att hen hade varit mycket i Göteborg, sedan var det andra som stod för själva byggandet. De förde också egna samtal när de lekte eller satt vid matbordet. De kunde exempelvis prata om Gothia Towers och om hur det ser ut där inne, trots att något av barnen aldrig varit där. Även vårdnadshavarna blev involverade och flera tog med sina barn för att besöka platser de pratade om hemma.

Bild på barnens arbeten

Något som var väldigt härligt med förra årets projekterande arbetssätt är att det på riktigt genomsyrades av delaktighet och inflytande. Det kommer att bli spännande och intressant att se hur årets arbete med barnen utvecklas. Redan nu är barnen medskapande, på så sätt att vi gjort tankekartor i grupper om vad de kan och vill lära sig, att barnen skriver allt som ska skrivas, som till exempel överskriften på vår processvägg och vi har pratat om vad de ytterligare skulle vilja skapa. Akvarium, Sjöfartsmuséet och bäcken vi brukar gå till är sådant de nämnt.

Vi pedagoger har en utmaning i att det är många nya barn i gruppen och att de är yngre än förra årets barn, men detta blir ett lärande även för oss; hur vi behöver tänka och anpassa efter gruppen. Att arbeta utifrån den här typen av litteratur tillsammans med barnen är riktigt roligt och lärorikt.

Kontakt

Paula Berström, förskollärare

Marielle Hamrin, förskollärare

Johanna Hansson, förskollärare

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2025-01-22