Till innehållet

Frågor och svar om skolmaten

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna som elever och vårdnadshavare har om maten i skolan. Välkommen att höra av dig om du undrar något annat eller om du har idéer som gör att måltiderna kan bli ännu bättre.

Barn behöver bland annat kalcium och D-vitamin, som är viktiga för skelett och tänder. Ett enkelt sätt att få i sig det är att äta eller dricka ungefär en halv liter lättmjölk eller andra magra mjölkprodukter om dagen. Livsmedelsverket rekommenderar alla att äta mindre mättat fett, därför är det bra att välja lättmjölk, lättfil och lättyoghurt. Lättprodukter innehåller mindre fett men lika mycket av andra näringsämnen som fetare produkter. Rådet att dricka lättmjölk gäller alla barn oavsett ålder och kroppsvikt och syftar inte i första hand till att minska intaget av kalorier utan av mättat fett.

När vi planerar maten i förskola och grundskola följer vi Livsmedelsverkets rekommendationer som i sin tur grundar sig på de Nordiska näringsrekommendationerna. Dessa rekommendationer visar hur vi bör äta för att få i oss rätt mängd av vitaminer, mineraler, protein, fett och kolhydrater. De måltider som serveras är näringsberäknade.

Många är rädda för att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att så gott som alla får i sig det protein de behöver, eftersom protein finns i större och mindre mängd i nästan all mat. Det är bara personer som äter mycket ensidigt eller som har ett mycket lågt energiintag som riskerar proteinbrist. Enligt rekommendationerna så bör 10-20 procent av kalorierna vi äter komma från protein.

Minskad köttkonsumtion är något av det viktigaste vi kan göra för att minska matens klimatpåverkan. Dessutom är det bra för hälsan att dra ner på rött kött och charkprodukter. Den viktiga näringen som finns i kött kan du även få i dig genom baljväxter.

Var sak har sin tid, så även frukt och grönsaker. Därför är våra salladsbord och vår frukt säsongsbetonad. Om det går väljer vi också lokalt odlade varor för att gynna våra svenska odlare och undvika onödigt långa transporter. Detta är ett led i kommunens hållbarhetsarbete.

Kött, fågel och ägg kommer alltid från Sverige. Frukt och grönt köps efter säsong. Finns det inte svenskt så ska det komma så nära ifrån som möjligt.

Kontakt

Anna Lind, kostutvecklare

Angelique Kotala, måltidschef

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-12-08