Till innehållet

Så jobbar vi med måltiderna

I Härryda kommun har vi ett aktivt arbete med måltider för god hälsa och miljö.

Glada barn i skolrestaurang, med personal som bjuder på bröd.

Köket bjuder ofta på färskt bröd. Foto: Anna Sigvardsson

Matlagning från grunden

Vår målsättning är att så mycket mat som möjligt ska vara lagad från grunden. Då förutsättningarna ser olika ut i kommunens kök kan viss variation förekomma.

Måltiderna i Härryda kommun bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer och anpassas för våra matgäster i förskola och skola – från små barn till ungdomar och personal. Måltiden ska vara en positiv upplevelse för alla.

Måltider i vård, skolan och omsorg – Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Mjölk till maten

EU-logotyp för skolmjölksstöd

Mjölk till lunchen ökar chanserna för att barn i förskola och skola ska få i sig tillräckligt med näring för att orka leka och lära en hel dag. Mjölken är en viktig källa till bland annat protein, kalcium och d-vitamin. Det kan finnas anledningar till att man inte kan dricka mjölk, men då finns olika sorters växtbaserade alternativ. Mjölken som serveras finansieras till del av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Svenskt kött och svensk fågel

Vi väljer svenskt kött, svenska ägg och svensk kyckling på grund av att:

  • Sverige har strikta djurskyddsregler som gör att vi har mycket liten förekomst av salmonella.
  • Sverige förbjuder att ge antibiotika till djur annat än i medicinskt syfte och det har medfört att vi i landet har låg förbrukning av antibiotika. Det innebär ett betydligt bättre läge när det gäller antibiotikaresistenta bakterier.
  • Ur miljösynpunkt behövs betande djur för att bidra till ökad biologisk mångfald.

Utifrån upphandlade produkter, anpassar vi matsedel och gör aktiva val. Vi uppskattar att ca 95 % av alla kött- och charkuteriprodukter vi använder är av svenskt ursprung.

Fisk och fiskprodukter

Huvuddelen av den fisk och de fiskprodukter vi köper kommer från MSC-certifierad fisk.

  • Fisk serveras varje vecka men vi försöker komma bort från typ ”fiskpinnar”.
  • Vi undviker att köpa fisk som fiskas i Nordostatlanten och skickas till Kina för att filéas.
  • Fiskgratänger, grytor och soppor lagas från grunden på MSC-certifierad sej.
  • Fet fisk är viktigt för att få i sig d-vitamin, vi serverar därför MSC-certifierad sillflundra och makrill.

Minskad köttmängd

Av miljöskäl arbetar vi med målsättningen att minska mängden kött, och då speciellt nötkött, i våra serveringar. Vi ersätter en del av köttfärsen med växtbaserat protein, för minskad klimatbelastning och för våra matgästers hälsa.

Hållbara måltider

Utifrån medvetna klimatsmarta råvaruval i säsong lagas mat från grunden. Svenskt kött, fågel och ägg är sedan länge självklara val. All fisk är miljömärkt och så ofta det är möjligt serverar vi färsk fisk. Vi arbetar aktivt med att utveckla våra växtbaserade menyer för att locka fler gäster att välja dessa alternativ. Vi väljer lokala kolhydrater såsom potatis, svensk pasta och olika gryn framför ris och bidrar därmed till ökad biologisk mångfald.

  • I förskolorna serveras minst tre olika grönsaker till lunchen varje dag. På skolorna serveras ett varierat salladsbord i säsong.
  • Vi serverar potatis med skal. Potatisrätter som potatisgratäng, klyftpotatis och potatismos görs från grunden.
  • Alla såser, såväl varma som kalla, soppor och grytor görs från grunden.
  • Vår målsättning är att alla köttfärsrätter så som köttbullar, pannbiff, lasagne och köttfärslimpa ska göras från grunden.
  • Vi ersätter ris med andra spannmål eftersom risodlingen, även den ekologiska, ger ifrån sig stora mängder metangas som är en kraftig växthusgas, när biologiskt material bryts ner på de vattendränkta risfälten.

Vi minskar matsvinnet

Varje dag arbetar kommunens kök med att balansera hur mycket mat som lagas till varje måltid och hur många måltider som går åt för att inte mat ska slängas i onödan.

Kontakt

Anna Lind, kostutvecklare

Angelique Kotala, måltidschef

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-10-05