Till innehållet

Sommarjobb för ungdomar

Härryda kommuns sommarjobb vänder sig till dig som är 16–17 år. Under tre sommarveckor får du prova på ett yrke inom någon av kommunens verksamheter. Arbetstiden är 5,5 timmar per dag inklusive 30 minuters rast.

Ansökan är stängd!

Under sommaren 2024 erbjuds 204 platser. Sommarjobben lottas ut.

Jobbperioder att välja på

 • Period 1: 17 juni - 5 juli, vecka 25 till 27
 • Period 2: 8 juli - 26 juli, vecka 28 till 30
 • Period 3: 29 juli - 16 augusti, vecka 31 till 33
 • Lokalvård/flytta möbler, period 1: 24 juni -12 juli, vecka 26 till 28
 • Lokalvård/flytta möbler, period 2: 15 juli - 2 augusti, vecka 29 till 31
 • Simskola: 4 juli - 2 augusti, vecka 27 till 31

Du får inte jobba under annan period än den som är överenskommen.

Arbetsområden för sommarjobb

Förskola

Förskolan vänder sig till barn från 1-5 år. I Härryda kommun finns 28 kommunala förskolor.

Exempel på arbetsuppgifter: Hjälpa till att klä på barnen, leka och läsa för dem, hjälpa barnen att lösa konflikter och sitta med vid matbordet. Du arbetar både inom- och utomhus. Du kan också få hjälpa till att förbereda förskolan inför sommarstängningen genom att städa och tvätta av leksaker.

Fritidshem

Fritidshem erbjuds för elever i förskoleklass, grundskola och grundsärskola.

Exempel på arbetsuppgifter: Hjälpa till vid aktiviteter, måltider och lekar samt följa med på utflykter. Städning och att förbereda fritidshemmet inför stängning under sommarlovet kan också ingå i dina arbetsuppgifter.

Lokalvård och flytta möbler

Städservice är ansvarig för att hålla kommunens lokaler rena och städade. Städservice är uppdelade på två geografiska områden: Mölnlycke med omnejd respektive Landvetter och östra delarna, där Rävlanda, Hindås och Hällingsjö ingår.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper till med storstädning och att flytta möbler. Du kan till exempel få flytta ut möbler ur ett rum som ska städas och sedan flytta tillbaka dem igen. Om du jobbar inom lokalvård/flytta möbler börjar du ofta tidigt på morgonen.
Läs om hur Arvid tyckte att det var att sommarjobba med lokalvård
Jacob och Lukas storstädade skolan

Måltidsservice

Måltidsservice ansvarar för måltiderna på kommunens förskolor, skolor och äldreboenden.

Exempel på arbetsuppgifter: Du får bland annat hjälpa till med matlagning, diskning och städning av köket.

Parkarbete

Olika utomhussysslor på uppdrag av kommunens olika verksamheter.

Exempel på arbetsuppgifter: Renhållning, trädgårdsarbete, målning, röjning av sly och städning av grönytor.

Simskola

Under sommaren anordnar Svenska livräddningssällskapet (SLS) simskolor för barn vid sjöar i Mölnlycke, Landvetter, Hindås, Hällingsjö och Rävlanda. Kurserna hålls av en simlärare och en simlärarassistent. Det är viktigt att du är simkunnig och tycker om att jobba med barn. Observera att perioden för simskolan börjar med en utbildningsdag den 4 juli mellan klockan 9 och 15. Sommarjobbet pågår sedan från 5 juli till och med 2 augusti.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper till med arbetsuppgifter både i vattnet och på land.

Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper till med arbetsuppgifter både i vattnet och på land.

Unga kommunutvecklare

Unga kommunutvecklare är ett sommarjob som går ut på att öka ungas inflytande och ge möjligheten till att arbeta med olika utvecklingsfrågor. I år fokuserar vi på frågor som rör trygghet och delaktighet inom de östra delarna av Härryda kommun.
Med LUPP-enkäten som grund vill vi ta vara på ungas engagemang och innovationskraft då frågor som berör deras livssituation lägger grunden till arbetet.
Ungdomsenkäten LUPP Länk till annan webbplats.

I uppdraget som kommunutvecklare kommer du tillsammans med dina kollegor och handledare ta fram en skriftlig rapport utifrån LUPP-resultatet samt planera för hur dialoger mellan unga och kommunpolitiker kan gå till.

Kriterier, vi ser gärna att du:

 • har lätt för att samarbeta med andra
 • kan ta egna initiativ
 • kan utrycka dig väl i skrift.

Ansök tillsammans med ett personligt brev där du beskriver kort om dig själv och varför du tycker detta jobb låter intressant.

Verksamhet för äldre

Härryda kommun har sju äldreboenden.

Exempel på arbetsuppgifter: Umgås med de äldre, läsa för dem, gå promenader, spela till exempel kort och bingo. Du kan också få hjälpa till att förbereda och servera maten, vattna blommor och tvätta kläder. Inga vårdrelaterade arbetsuppgifter ingår. Du kan också få hjälpa fritidsassistenten att förbereda och genomföra hälsoaktiviteter för äldre.
Tindra och Tobias beskriver hur det är att sommarjobba inom äldreomsorgen

Om du erbjuds jobb

Du som erbjuds sommarjobb får ett mejl som skickas ut den 25- 26 april. För att tacka ja eller nej loggar du in på ”mina sidor” med samma inloggningsuppgifter som när du ansökte. Du tackar ja genom att signera ditt anställningsavtal digitalt. Följ instruktionerna på ”mina sidor”. Detta behöver du göra senast den 3 maj för att behålla din plats, därefter går den till annan sökande.

Efter att du signerat avtalet digitalt kommer du att få mer information om vad du behöver göra inför jobbstarten.

Bekräftelsemejl skickas ut den 6 maj.

Om du inte erbjuds jobb

Det är många sökande till ett begränsat antal platser och vi gör allt vi kan för att placera så många som möjligt. Information om reserv skickas ut den 26 april. Det är alltid några som tackar nej till sin plats så du som får ett negativt besked står kvar som reserv. Om du skulle få en reservplats kommer vi att kontakta dig så snart vi kan, men senast den 26 juli.

Viktig information inför jobbstart

Anmäl konto

Anmäl konto för lön till Nordea snarast, senast veckan innan du börjar jobba (gäller oavsett vilken bank du har). Du loggar in med BankID. Nyanställda ska ange arbetsgivarnummer 11401.
Anmäl konto Nordea Länk till annan webbplats.

Utdrag ur belastningsregistret

Utdrag ur belastningsregistret är ett krav för alla som jobbar inom förskola, fritidshem och simskola. Utdraget lämnas oöppnat till Arbetsmarknadsenheten Rådastocksvägen 1, 435 44.
Utdrag för arbete inom skola eller förskola Länk till annan webbplats.

Obligatoriskt informationsmöte

Obligatoriskt informationsmöte hålls i vuxenutbildningens sal 109A den 13 juni.

 • Period 1 klockan 13-14
 • Period 2 och 3 klockan 14-15
 • Lokalvård och simskola klockan 15-16

Kontakta handledare

Kontakta gärna din handledare veckan innan du börjar jobba. Du hittar information om din plats i erbjudandemejlet eller på Mina sidor.

Sjukfrånvaro

Om du skulle bli sjuk när du jobbar ska du direkt anmäla frånvaro till din handledare på arbetsplatsen.

Rapportering närvaro/frånvaro

Din handledare kommer att rapportera din närvaro/frånvaro digitalt via FerieBas system.

Har du frågor om din lön? Kontakta löneenheten, 031-724 63 03.

Frågor och svar

Du får söka de perioder där du har rätt ålder. Du måste ha fyllt 16 år när du börjar jobba, alltså skulle du som fyller 16 år den 17 juli kunna söka den tredje perioden. Du får inte heller ha fyllt 18 år då du jobbar.

Nej, du måste bo (vara folkbokförd) i kommunen för att kunna få sommarjobb här.

Alla som erbjuds plats kommer att få ett mejl den 25 eller 26 april.med information För att tacka ja till platsen måste din vårdnadshavare signera ett digitalt målsmansintyg så snart som möjligt. Vårdnadshavare kommer att få ett mejl med länk och kod, så det är viktigt att du skriver rätt e-postadress för vårdnadshavaren. Observera att detta måste göras för att du ska få behålla din plats.

Information om reserv skickas ut den 26 april. Observera att om du har blivit reserv har du möjlighet att få ett erbjudande fram till den 26 juli, eftersom det alltid finns några som tackar nej till sina platser.

Ja, i och med att du är under 18 år krävs vårdnadshavares underskrift.

Målsmansintyget är digitalt från och med 2024 och ska signeras så snart som möjligt. Vårdnadshavare kommer att få ett mejl med länk och kod, så det är viktigt att du skriver rätt e-postadress för vårdnadshavaren.

Som vårdnadshavare måste du legitimera dig med BankID för att kunna lämna samtycke. Du kommer att identifiera dig hos Alfa eCare AB, som är leverantör av systemet FerieBas. Om du inte har tillgång till BankID bör du kontakta kommunen.

Om du inte är vårdnadshavare ska du informera kommunen.

Platserna lottas ut och matchas utifrån dina önskemål om arbetsområde, period och geografiskt område. Tio procent av platserna är reserverade för ungdomar med särskilda skäl.

Nej, eftersom det är så många som söker är det viktigt att du verkligen är motiverad och kan jobba tre veckor.

I ansökan har du möjlighet att kryssa i flera val för arbetsområde, period och geografiskt område. Genom att kryssa i flera alternativ kan du öka dina chanser att få en plats genom lottningen.

Ett tips är att inte förlita dig på att du får ett jobb via kommunen, utan att vara tidigt ute och söka sommarjobb även på andra arbetsplatser. Du kan dela ut ditt CV till ställen där du kan tänka dig att jobba och fråga i din bekantskapskrets om någon kan hjälpa till att fixa ett sommarjobb åt dig.

Du som har sommaruppehåll under pågående gymnasieutbildning kan även söka sommarjobb inom Västra Götalandsregionen. Kravet är att du inte har haft sommarjobb inom Västra Götalandsregionens verksamheter tidigare och att du är folkbokförd i Västra Götaland.
Feriepraktik inom Västra Götalandsregionen Länk till annan webbplats.

Du kan även gå in på Arbetsförmedlingens hemsida där sommarjobb annonseras ut, liksom Jobbsafari som sammanställer alla jobb från olika portaler.
Jobbsafari Länk till annan webbplats..

Vi kommer i första hand att prioritera de som inte fick sommarjobb förra året, men givetvis är du välkommen med din ansökan.

För att få sommarjobb krävs att du har ett giltigt arbetstillstånd i Sverige. Om du är osäker, kontakta Migrationsverket eller en av kontaktpersonerna för sommarjobb.

När du jobbar inom förskola, fritidshem och simskola ska du lämna ett utdrag ur belastningsregistret eftersom arbetsgivaren är skyldig att göra en registerkontroll. Det innebär att arbetsgivaren kontrollerar om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta inom dessa verksamheter.

Här beställer du utdrag ur belastningsregistret hos Polisen för arbete på förskola/fritidshem/simskola. Länk till annan webbplats.

Tänk på att det kan ta tid att få utdraget, så beställ det så fort som möjligt när du har fått ett erbjudande om sommarjobb som kräver ett utdrag. Du ska inte öppna kuvertet! Utdraget lämnas oöppnat till Arbetsmarknadsenheten Rådastocksvägen 1, 435 44.

Tyvärr har vi inte möjlighet att bevilja några byten då du har fått din plats, tänk därför noga på vilka perioder och områden du kryssar för i ansökan. Du har möjlighet att ändra dina val fram till sista ansökningsdag via "Mina sidor" på kommunens webbplats. Du får dina inloggningsuppgifter via e-post i samband med att du skickar iväg din ansökan.

Du får inte jobba under annan period än den som är överenskommen.

Du har rätt att jobba några timmar extra för att kompensera förlorade timmar. Observera, ej över 75 timmar per period 1, 2, 3, lokalvårdsperioderna. För simskola gäller max 121 timmar totalt.

 • Midsommarafton den 21 juni som är under den första perioden.
 • Alla som ska jobba period 3 och har sommarskola.
 • Alla elever som kommer att börja gymnasieskola i Göteborg, eftersom skolterminen i Göteborg börjar den 15 augusti och sommarjobbsperioden slutar den 16 augusti.

Nej, kommunen betalar inte för busskort.

Timlönen är 87 kronor och lönen betalas ut via Nordea. Om du inte har ett konto i Nordea så behöver du anmäla ditt konto dit.
Nordea Länk till annan webbplats.

Period 1: Lönen betalas ut den 26 juli och 27 augusti

Period 2: Lönen betalas ut den 27 augusti

Period 3: Lönen betalas ut den 27 aug och 27 september

Lokal 1: Lönen betalas ut den 26 juli och 27 augusti

Lokal 2: Lönen betalas ut den 27 augusti och 27 september

Simskola: Lönen betalas ut den 27 augusti och 27 september.

Har du frågor så är du välkommen att kontakta arbetsmarknadsenheten, 031-724 89 87.

Arbetsmarknadsenheten gör alltid en bedömning för att fastställa om det finns särskilda skäl. Det kan inte röra sig om generella faktorer, såsom behov av språkträning, utan endast individuella skäl av social och/eller psykologisk karaktär. Vi kommer att avsätta tio procent av våra platser för individer med särskilda skäl.

Ungdomar som bedöms vara i särskilt behov av ett sommarjobb ombeds att skicka in ett intyg från läkare, kurator eller annan kontaktperson till:

Huda Alnjjar, Härryda kommun
Arbetsmarknadsenheten
435 80 Mölnlycke

Intyget måste vara oss tillhanda senast den 2 april. Intyget bör tydligt ange orsaken och innehålla en beskrivning av behovet. Arbetsplatsen kommer att få tillgång till intyget.

Ansökan omfattar tre steg:

 1. Be din läkare, socialsekreterare eller kurator att skriva och skicka in ett intyg om särskilda skäl genom att använda blanketten.
 2. Skicka in din ansökan om sommarjobb innan den 2 april. Ansökan är öppen från den 19 februari till den 2 april.
  Ansökan Länk till annan webbplats.
 3. Klicka i rutan på ansökan som anger att den kommer att kompletteras med ett intyg om särskilda skäl.

Intyg för särskilda skäl (för utskrift) Pdf, 187.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Huda Alnjjar, arbetsmarknadsenheten

Rebecca Smedberg, arbetsmarknadsenheten

Marie Janson, arbetsmarknadsenheten

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkterAnge din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-07-10