Sommarjobb för ungdomar
Härryda kommuns sommarjobb vänder sig till dig som är 16–17 år. Under tre sommarveckor får du prova på ett yrke inom någon av kommunens verksamheter. Arbetstiden är 5,5 timma per dag inklusive 30 minuters rast. Ansökningstiden är slut och matchningsarbetet pågår.
I år erbjuds 204 platser och det är mer än 450 ungdomar totalt som har ansökt. Vi räknar preliminärt med att kunna ge besked under vecka 17. Beskedet kommer via mejl och på ”dina sidor” så håll gärna koll på din inkorg den veckan.
Om du erbjuds jobb
Blir du erbjuden ett sommarjobb (preliminärt via mejl i vecka 17) behöver du logga in på ”mina sidor” med samma inloggningsuppgifter som när du ansökte för att tacka JA eller NEJ till din plats senast den 5 maj.
Du tackar ja genom att direkt signera ditt anställningsavtal digitalt. Följ bara instruktionerna på ”mina sidor”. Detta behöver du göra senast den 5 maj för att behålla din plats, därefter går den till annan sökande.
Efter att du signerat avtalet digitalt kommer du att få mer information om vad du behöver göra inför jobbstarten.
Om du inte erbjuds jobb
Det är många sökande till ett begränsat antal platser och vi gör allt vi kan för att placera så många som möjligt. Det är alltid några som tackar nej till sin plats så du som får ett negativt besked står kvar som reserv. Om du skulle få en reservplats kommer vi att kontakta dig så snart vi kan, men senast den 28 juli.
Viktig information inför jobbstart
Anmäl konto
Anmäl konto för lön till Nordea snarast, senast veckan innan du börjar jobba (gäller oavsett vilken bank du har). Anmäl konto Nordea Länk till annan webbplats.
Utdrag ur belastningsregistret
Begär utdrag ur belastningsregistret. Om du ska jobba inom förskola, fritids, funktionsstöd eller simskola måste du begära utdrag ur belastningsregistret och lämna det till din handledare din första arbetsdag.
Utdrag för arbete inom skola eller förskola Länk till annan webbplats.
Utdrag för arbete med bran med funktionsnedsättning Länk till annan webbplats.
Kontakta handledare
Kontakta gärna din handledare veckan innan du börjar jobba. Du hittar information om din plats i erbjudandemailet eller på Mina sidor.
Sjukfrånvaro
Om du skulle bli sjuk när du jobbar ska du direkt anmäla frånvaro till din handledare på arbetsplatsen.
Rapportera närvaro/frånvaro
När du jobbar måste du rapportera din närvaro/frånvaro digitalt för att du ska få din lön.
Instruktion för närvarorapport digitalt Länk till annan webbplats.
Instruktion för frånvarorapportering Länk till annan webbplats.
Har du frågor om tidrapporteringen eller behöver hjälp? Kontakta löneenheten, 031-724 63 03.
Arbetsområden för sommarjobb
Förskola
Förskolan vänder sig till barn från 1-5 år. I Härryda kommun finns 28 kommunala förskolor.
Exempel på arbetsuppgifter: Hjälpa till att klä på barnen, leka och läsa för dem, hjälpa barnen att lösa konflikter och sitta med vid matbordet. Du arbetar både inom- och utomhus. Du kan också få hjälpa till att förbereda förskolan inför sommarstängningen genom att städa och tvätta av leksaker.
Fritidshem
Fritidshem erbjuds för elever i förskoleklass, grundskola och grundsärskola.
Exempel på arbetsuppgifter: Hjälpa till vid aktiviteter, måltider och lekar samt följa med på utflykter. Städning och att förbereda fritidshemmet inför stängning under sommarlovet kan också ingå i dina arbetsuppgifter.
Verksamheter för personer med funktionsnedsättning
I en gruppbostad eller servicebostad bor 6-8 personer med olika typer av funktionsnedsättning. De boende har sin egen lägenhet med tillgång till gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum. Olika individer har olika behov av kontakt och omvårdnad. Personal finns på plats som stöd till de boende.
Det finns också sommarjobb på daglig verksamhet som erbjuder aktiviteter för personer med psykisk ohälsa eller fysisk funktionsnedsättning.
Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper personalen på boendet eller i den dagliga verksamheten med vardagssysslor, är med vid måltider och deltar i olika aktiviteter. Framförallt kommer du att vara ett socialt sällskap till personer som bor eller deltar i verksamheten.
Verksamhet för äldre
Härryda kommun har sju äldreboenden.
Exempel på arbetsuppgifter: Umgås med de äldre, läsa för dem, gå promenader, spela till exempel kort och bingo. Du kan också få hjälpa till att förbereda och servera maten, vattna blommor och tvätta kläder. Inga vårdrelaterade arbetsuppgifter ingår. Du kan också få hjälpa fritidsassistenten att förbereda och genomföra hälsoaktiviteter för äldre.
Tindra och Tobias beskriver hur det är att sommarjobba inom äldreomsorgen
Måltidsservice
Måltidsservice ansvarar för måltiderna på kommunens förskolor, skolor och äldreboenden.
Exempel på arbetsuppgifter: Du får bland annat hjälpa till med matlagning, diskning och städning av köket.
Parkarbete
Olika utomhussysslor på uppdrag av kommunens olika verksamheter.
Exempel på arbetsuppgifter: Renhållning, trädgårdsarbete, målning, röjning av sly och städning av grönytor.
Lokalvård och flytta möbler
Städservice är ansvarig för att hålla kommunens lokaler rena och städade. Städservice är uppdelade på två geografiska områden: Mölnlycke med omnejd respektive Landvetter och östra delarna, där Rävlanda, Hindås och Hällingsjö ingår.
Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper till med storstädning och att flytta möbler. Du kan till exempel få flytta ut möbler ur ett rum som ska städas och sedan flytta tillbaka dem igen. Om du jobbar inom lokalvård/flytta möbler börjar du ofta tidigt på morgonen.
Läs om hur Arvid tyckte att det var att sommarjobba med lokalvård
Kultur
Ett sommarjobb för dig som gillar att uttrycka dig genom film, musik, teater, dans eller konst. Du är med i en grupp som arbetar tillsammans med två coacher för att göra en film. Vi jobbar med regi och manus, scenografi och kostym, dans och teater, musikproduktion och ljudeffekter samt foto och filmredigering. Du väljer själv vilka arbetsområden som passar dig inom filmproduktionen. I det här arbetet får du vara kreativ och skapa fritt. Det ingår också projektplanering, arrangörskap, samarbete att ta eget ansvar.
Ansök tillsammans med ett personligt brev där du skriver lite om dig själv, vad du skulle vilja göra och varför du vill ha jobbet.
Turistvärd på Råda Säteri
På Råda Säteri i Mölnlycke får du möta många besökare under sommaren. Många kommer hit för att strosa runt i trädgården, fika eller bada.
Exempel på arbetsuppgifter: Som turistvärd möter du besökare/turister och får svara på frågor. Du ansvarar också för utlåning av till exempel kubb och krocketspel och kan hålla i aktiviteter som till exempel bingo. Det är viktigt att du är öppen som person och tycker om att ha kontakt med människor.
Ansök tillsammans med ett personligt brev där du skriver lite om dig själv och varför du vill jobba som turistvärd.
Simskola
Under sommaren anordnar Svenska livräddningssällskapet (SLS) simskolor för barn vid sjöar i Mölnlycke, Landvetter, Hindås, Hällingsjö och Rävlanda. Kurserna hålls av en simlärare och en simlärarassistent. Det är viktigt att du är simkunnig och tycker om att jobba med barn.
Observera att perioden inom simskola är 4 veckor, plus 3 utbildningsdagar.
Exempel på arbetsuppgifter: Du hjälper till med arbetsuppgifter både i vattnet och på land.
Frågor och svar
Ansökningstiden är slut!
Den pågick mellan 20 februari till 31 mars 2023.
Du får söka de perioder där du har rätt ålder. Du måste ha fyllt 16 år när du börjar jobba, alltså skulle du som fyller 16 år den 17 juli kunna söka den tredje perioden. Du får inte heller ha fyllt 18 år då du jobbar.
Nej, du måste bo (vara folkbokförd) i kommunen för att kunna få sommarjobb här.
Alla som erbjuds plats kommer att få ett brev med mer information senast 28 april. För att tacka ja till platsen måste din vårdnadshavare skriva under ett intyg som ska vara oss tillhanda senast 12 maj. Observera att detta måste göras för att du ska få behålla din plats.
De som inte fått en plats meddelas enbart via e-post men står som reserv ifall någon tackar nej.
Ja, i och med att du är under 18 år krävs vårdnadshavares underskrift.
Platserna lottas ut och matchas utifrån dina önskemål om arbetsområde, period och geografiskt område. En fjärdedel av platserna är reserverade för ungdomar med särskilda skäl.
Nej, eftersom det är så många som söker är det viktigt att du verkligen är motiverad och kan jobba tre veckor.
I ansökan har du möjlighet att kryssa i flera val för arbetsområde, period och geografiskt område. Genom att kryssa i flera alternativ kan du öka dina chanser att få en plats genom lottningen.
Ett tips är att inte förlita dig på att du får ett jobb via kommunen, utan att vara tidigt ute och söka sommarjobb även på andra arbetsplatser. Du kan dela ut ditt CV till ställen där du kan tänka dig att jobba och fråga i din bekantskapskrets om någon kan hjälpa till att fixa ett sommarjobb åt dig.
Du som har sommaruppehåll under pågående gymnasieutbildning kan även söka sommarjobb inom Västra Götalandsregionen. Kravet är att du inte har haft sommarjobb inom Västra Götalandsregionens verksamheter tidigare och att du är folkbokförd i Västra Götaland.
Feriepraktik inom Västra GötalandsregionenLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.
Du kan även gå in på Arbetsförmedlingens hemsida där sommarjobb annonseras ut, liksom Jobbsafari som sammanställer alla jobb från olika portaler.
JobbsafariLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats..
Vi kommer i första hand att prioritera de som inte fick sommarjobb förra året, men givetvis är du välkommen med din ansökan.
För att få sommarjobb krävs att du har ett giltigt arbetstillstånd i Sverige. Om du är osäker, kontakta Migrationsverket eller en av kontaktpersonerna för sommarjobb.
När du jobbar inom förskola, fritidshem, simskola samt inom verksamheter för personer med funktionsnedsättning ska du lämna ett utdrag ur belastningsregistret eftersom arbetsgivaren är skyldig att göra en registerkontroll. Det innebär att arbetsgivaren kontrollerar om du är dömd för något brott som gör att du är olämplig att arbeta inom dessa verksamheter.
Tänk på att det kan ta tid att få utdraget, så beställ det så fort som möjligt när du har fått ett erbjudande om sommarjobb som kräver ett utdrag. Du ska inte öppna kuvertet utan lämna det oöppnade kuvertet till din handledare på arbetsplatsen.
Tyvärr har vi inte möjlighet att bevilja några byten då du har fått din plats, tänk därför noga på vilka perioder och områden du kryssar för i ansökan. Du har möjlighet att ändra dina val fram till sista ansökningsdag via "Mina sidor" på kommunens webbplats. Du får dina inloggningsuppgifter via e-post i samband med att du skickar iväg din ansökan.
Nej, kommunen betalar inte för busskort.
Timlönen är 83,50 kronor och lönen betalas ut via Nordea. Om du inte har ett konto i Nordea så behöver du anmäla ditt konto till dem. Nordea Länk till annan webbplats.
Ungdomar som av medicinska eller sociala skäl bedöms vara i särskilt behov av en feriejobbplats ska skicka in ett intyg av läkare, kurator eller kontaktperson på socialtjänsten. Av intyget bör framgå orsak och tydlig beskrivning av behov. Arbetsplatsen får tillgång till intyget om så önskas.
Intyg för särskilda skäl (för utskrift) Pdf, 35 kB, öppnas i nytt fönster.
Arbetsmarknadsenheten
Ida Elvin, arbetsmarknadsenheten
Marie Janson, arbetsmarknadsenheten
Huda Alnjjar, arbetsmarknadsenheten
Arbetsmarknadsenheten
031-724 89 87
sommarjobb@harryda.se