Till innehållet

Sjuklön vid timanställning

Även du som är timanställda ska vara hemma vid tecken på sjukdom, exempelvis snuva, ont i halsen och feber. För att du som timanställd ska kunna få sjuklön när du är sjukskriven har Härryda kommun gjort en tillfällig justering i villkoren för sjuklön.

Frågor och svar om sjuklön till dig som är timanställd i Härryda kommun

Ja, du kan ha rätt till sjuklön om du uppfyller förutsättningarna i gällande sjuklönelag och kollektivavtal. Sammanfattningsvis:

  • Om den avtalade anställningen/bokningen är en månad eller längre så har du rätt till sjuklön från första dagen.
  • Om den avtalade anställningstiden/bokningen är kortare än en månad gäller rätten till sjuklön endast om du har tillträtt anställningen/bokningen och varit anställd fjorton kalenderdagar i följd.
  • Tidigare anställningar/bokningar hos arbetsgivaren räknas med om tiden mellan anställningarna/bokningarna inte överstiger fjorton dagar.

För utförligare information om rätten till sjuklön, se frågan "Finns det något särskilt avsnitt i sjuklönelagen som är viktigt för mig att känna till?" på denna webbsida.

  1. Sjukanmäl dig till arbetsgivaren enligt rutinen.
  2. Rapportera din sjukfrånvaro via e-tjänsten för detta. Det är mycket viktigt att du lägger in din frånvaro för att du ska kunna få sjuklön.
    Anmälan av sjukfrånvaro eller vård av barn för timavlönad Länk till annan webbplats.
    Behöver du hjälp med detta, kontakta löneenheten.

  3. Karensavdraget ansöker du om från Försäkringskassan.
  4. Du kan få sjuklön av arbetsgivaren de första 14 kalenderdagarna om du har inbokade pass hos arbetsgivaren och om du uppfyller kvalifikationstiden (se stycket om sjuklönelagen nedan).
  5. Om du inte har bokade pass ansöker du om sjukpenning från Försäkringskassan.
  6. Om du inte har bokade pass och ansökt om sjukpenning från Försäkringskassan men fått avslag på ansökan, ta då kontakt med löneenheten. Det finns då möjlighet att ansöka om sjuklön från arbetsgivaren istället. Du kan maximalt få
    ersättning för två veckor med 80 procents sjuklön + en vecka med 10 procents ersättning. Du ska kunna visa upp avslaget från Försäkringskassan för arbetsgivaren. För närvarande behöver du inget läkarintyg förrän efter dag 21.

Om du får erbjudande om arbete som du inte kan tacka ja till på grund av sjukdom, ansök om sjukpenning från Försäkringskassan. Om du skulle få avslag på din ansökan, ta kontakt med löneenheten, via loneenheten@harryda.se.

Vi har då möjlighet att utreda om du har rätt till sjuklön från arbetsgivaren istället.

Ja, det är några saker som du bör känna till.

  • Om den avtalade anställningen/bokningen är en månad eller längre så har du rätt till sjuklön från första dagen.
  • Om den avtalade anställningstiden/bokningen är kortare än en månad gäller rätten till sjuklön endast om du har tillträtt anställningen/bokningen och varit anställd fjorton kalenderdagar i följd.
  • Vid beräkning av kvalifikationstiden ska tidigare anställningar/bokningar hos arbetsgivaren räknas med om tiden mellan anställningarna/bokningarna inte överstiger fjorton dagar.
  • En sjuklöneperiod börjar först den dag man avstår från att utföra överenskommet arbete. Det betyder att du endast kan få sjuklön för de pass du är inbokad att utföra.

Du har inte rätt till sjuklön från arbetsgivaren enligt sjuklönelagen, om du inte har några arbetspass inbokade vid tillfället då du blir sjuk. Om du är sjuk och på grund av det inte kan söka eller ta ett arbete så kan du däremot ha rätt till sjukpenning. Du ansöker om sjukpenning hos Försäkringskassan.

Kontakta löneenheten och lämna beslutet från Försäkringskassan. Löneenheten har då möjlighet att i samråd med din chef efter dokumenterade kriterier pröva om vi som arbetsgivare ska betala ut sjuklön utöver det som är fastställt i sjuklönelagen.

Kontakt

Löneenheten

Personalfunktionen

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2024-04-09