Till innehållet

Undersköterska, fördjupad

Som undersköterska på fördjupad nivå inom vård och omsorg finns en ökad komplexitet i dina arbetsuppgifter och du axlar dessutom olika uppdrag såsom exempelvis palliativt ombud, hygienombud eller kulturombud. Du har en gedigen erfarenhet av yrket och din kunskapsnivå är stor.

Mani tillsammans med en brukare på Rådahemmet.

Mani kommer med förmiddagskaffe och kex till en brukare på boendet.

5 frågor till Mani, undersköterska (fördjupad)

- Jag börjar oftast klockan sju och då samlas vi för att dels få en rapport från nattpersonalen, dels få information om vad som händer under dagen. Det kan till exempel handla om vilka aktiviteter som erbjuds, om blodprov ska tas på någon brukare eller om någon brukare fyller år. Jag får mitt personliga arbetsschema och tillsammans med kollegorna kommer vi överens om vilka brukare vi tar själva och vilka vi går till gemensamt. På Rådahemmet turas vi om att jobba på de olika våningsplanen, vilket gör att all personal känner alla brukare, och tvärtom. Det är väldigt bra tycker jag.

- Brukarna får vakna i den takt de vill och därefter hjälper vi dem som vill och behöver med att äta frukost, duscha och klä på sig. Efter frukosten vill de flesta vila en stund innan det är dags för elvakaffet och någon aktivitet som kan vara allt från sittgympa till bingo och bakning. Därefter vilar många igen, innan lunchen som serveras vid 13-tiden. Precis som vid frukosten bestämmer brukaren om hen vill äta i matsalen eller i sin lägenhet. Efter maten tar många en liten tupplur igen innan trekaffet dukas fram och då sker också oftast någon aktivitet eller underhållning.

- Kvällspersonalen börjar klockan 14 eller 16. Oftast är det rätt lugnt fram till kvällsmaten som serveras vid 18-tiden och vid 19-20-tiden förbereder vi brukarna för läggning; ger mediciner, hjälper på med pyjamasen och borsta tänderna.

- 1997 kom jag som 27-åring från Iran. Jag läste sfi (svenska för invandrare. reds. anm) men förstod snart att det bästa sättet att lära sig svenska på var att jobba. Så jag började som timanställd på ett äldreboende i Partille och efter något år började jag plugga till undersköterska.

- Även om min ingång i yrket var att lära mig språket insåg jag snart att det var ett jätteroligt jobb och idag kan jag inte tänka mig att jobba med något annat. Det är socialt och du blir en viktig del av brukarnas liv. Jag älskar mitt jobb!

- Efter att jag utbildat mig till undersköterska har jag gått flera utbildningar och kurser. Jag har också arbetat både som personlig assistent, inom hemtjänsten och på olika äldreboenden. Även om jag har stor erfarenhet och kan mycket idag så finns det hela tiden utvecklingsmöjligheter. Nu ska jag utbilda mig till specialistundersköterska. Det får jag göra på arbetstid och det innebär att jag pluggar två dagar i veckan under två år på Vuxenutbildningen här i Mölnlycke.

- Jag har jobbat i Härryda kommun i 17 år och trivs mycket bra. Det är en generös kommun och som nyanställd erbjuds du högre lön här än hos grannkommunerna.

- Det är relationen med de äldre. De är så tacksamma och tackar en för allt man gör för dem. När jag var borta från jobbet under en tid på grund av privata skäl så fick jag ett så fint bemötande när jag kom tillbaka. De undrade hur det hade gått och de hade saknat mig. Brukarna är som en andra familj för mig. De känslorna och den fina kontakten tror jag knappast att den som jobbar med bilar eller på en bank får uppleva.

- Det tunga är när en brukare går bort. Jag träffar ju dem mer än vad jag träffar min egen familj och detsamma gäller ju för dem. Alla vet att de befinner sig i slutet av livet och ibland bor de här bara några månader innan det är dags att lämna. Därför är det så viktigt att vi ser till att varje dag blir en så bra dag som möjligt. Skiner solen och vi vet att Kalle älskar att dricka kaffe i solen, så ska vi såklart se till att han får göra det.

- Det är viktigt att ha tålamod och empati. Tänk att du är hemma hos en äldre släkting som din gamla mamma eller mormor, och försök ha samma perspektiv här.

- Många unga kan ibland ha lite bråttom och vill gärna hjälpa till lite för mycket. Vi ska inte ta ifrån brukarna de förmågor som de har kvar, kan de ta på sig skjortan eller borsta tänderna själva, så ska de få göra det, även om det tar lite längre tid.

Uppdragsbeskrivning

Som undersköterska fördjupad är du fast omsorgskontakt för några brukare på din enhet. Det innebär att du ansvarar för brukarens behov av trygghet, kontinuitet, omsorg och samordning. Tillsammans med brukaren upprättar du en genomförandeplan (IGP) som regelbundet utvärderas. Du ska kunna utföra hälso- och sjukvårdsinsatser på delegation från exempelvis sjuksköterska eller fysioterapeut. Du introducerar och handleder nya kollegor, driver det dagliga arbetet och kan arbeta med stor flexibilitet. Du ansvarar också för olika uppdrag på din enhet såsom exempelvis palliativt ombud, hygienombud eller rehabombud.
Uppdragsbeskrivning undersköterska fördjupad Pdf, 502 kB, öppnas i nytt fönster.

Utbildningsmöjligheter

Som undersköterska fördjupad har du läst vård- och omsorgsprogrammet på 1500 poäng. Du har också deltagit i interna utbildningar.

Lediga jobb

Väx i vår karriärvägsmodell

Inom vård och omsorg har vi tagit fram en karriärvägsmodell som visar hur du kan utvecklas i ditt arbete. Oavsett om du arbetar som vårdbiträde eller undersköterska kan du alltid växa och utvecklas hos oss - om du har viljan, drivet och förmågan. Med anpassat stöd och utbildning gör vi det möjligt. Välkommen att växa med oss!
Information om vår karriärvägsmodell

Kontakt

Cecilia Lauri, enhetschef bemanningsenheten

Lina Fahlgren, planeringsledare

EU:s logotyp

Kan vi göra sidan bättre?

Lämna dina synpunkter



Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt
Senast ändrad: 2023-12-18